Η Ευρωζώνη γλύτωσε την ύφεση στο τέλος του 2023 – Ετήσια ανάπτυξη 0,5%

Η Ευρωζώνη γλύτωσε την ύφεση στο τέλος του 2023 – Ετήσια ανάπτυξη 0,5%
Photo: pixabay.com
Παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία, κυρίως χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η Ευρωζώνη απέφυγε οριακά την ύφεση για το τέλος του 2023, με τα προκαρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat για το ΑΕΠ να κινούνται πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε τριιμηναίο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο (0%) έναντι συρρίκνωσης -0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Το αποτέλεσμα τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, η οποία θα έθετε την Ευρωζώνη σε τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,1% έναντι στασιμότητας προηγουμένως, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, βάσει των εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένων τριμηνιαίων στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις ανά χώρα

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ισπανία, συνέβαλε περισσότερο στο συνολικό αποτέλεσμα με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,6%, ενώ η μικρότερη Πορτογαλία σημείωσε ανάπτυξη 0,8%.

Η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη Ιταλία επιταχύνθηκε επίσης σε 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες από 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό συνέβαλε στην αντιστάθμιση της τριμηνιαίας πτώσης κατά 0,3% στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, και της μηδενικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: