Η Γερμανία απέφυγε οριακά την ύφεση στο τέλος του 2023 – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%

Η Γερμανία απέφυγε οριακά την ύφεση στο τέλος του 2023 – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%
Photo: AFP
Εν μέσω του του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Συρρίκνωση 0,3% κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας στο τέλος του 2023, με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης να γλυτώνει οριακά την είσοδο της σε περιβάλλον ύφεσης υπό τεχνικούς όρους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Destatis στα προκαταρκτικά της στοιχεία, το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συρρικνώθηκε -0,3% σε προσαρμοσμένους όρους και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μέτρηση ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σημειώνεται πως για το σύνολο του 2023 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε -0,3% εν μέσω του του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατάφερε να αποφύγει άλλη μια τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αυτή αναμένεται να είναι βραχύβια, με το ινστιτούτο Ifo να προβλέπει την Τρίτη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει αργά φέτος, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,4% για το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: