Οι εξαντλημένοι Έλληνες φορολογούμενοι

Οι εξαντλημένοι Έλληνες φορολογούμενοι

Καμπανάκι για φορολογική «κόπωση» - Νέα εισπρακτικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το 2018.

Μια σειρά από 11 νέα εισπρακτικά μέτρα και μέτρα περικοπής δαπανών θα ενσωματωθούν – σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» στον προϋπολογισμό του 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η περικοπή του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες καθώς και η αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει από τους φορολογούμενους 1,15 δισ. περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους σε σχέση με το 2017, την ώρα που η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων δείχνει να εξαντλείται.

Ενδεικτικά για το 2017, για το πρώτο επτάμηνο σημειώθηκε υστέρηση των εσόδων κατά 650 εκατ. ευρώ.

Ένα πρώτο σήμα κινδύνου εξέπεμψαν τα έσοδα του Ιουλίου, αφού σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατέγραψαν υστέρηση 354 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Το οικονομικό επιτελείο, ανησυχεί ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή αφού υποδηλώνει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών, από την αρχή ακόμη της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το 2016.

Τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 530 εκατ. ευρώ για την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τον Νοέμβριο υπάρχει άλλη μια διπλή δόση ( ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριοθα πρέπει να πληρωθούν και τα 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Όλα αυτά βέβαια μόνο στις εκ των προτέρων γνωστές υποχρεώσεις ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν και ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Για το 2018, συνολικά τα έσοδα θα πρέπει να ενισχυθούν κατά 1,782 δισ. ευρώ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,397 δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το 2018 θα πρέπει να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του τρίτου μνημονίου, δηλαδή η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ή 6,625 δισ. ευρώ έναντι 3,446 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τη φετινή χρονιά.