Η φαρμακευτική από τη Δανία που ξεπέρασε σε αξία τα 500 δισ. δολάρια – Μόλις η δεύτερη στην Ευρώπη

Η φαρμακευτική από τη Δανία που ξεπέρασε σε αξία τα 500 δισ. δολάρια – Μόλις η δεύτερη στην Ευρώπη
epa06425369 A general view company headquarters of Danish Novo Nordisk, a world leader in making insulin, in Bagsvaerd, Denmark, 02 February 2017. Media reports on 08 January 2018 state Belgian Ablynx have rejected Novo Nordisk offer to buy the company for 3,1 billion USD, or 2,6 billion euro. The Ablynx board said thney do not think the offer matches their potential and rejected the offer. EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο ότι η εταιρεία θα επιτύχει αύξηση των πωλήσεων κατά 21% φέτος.

Η φαρμακευτική Novo Nordisk από τη Δανία έγινε την Τετάρτη μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στην Ευρώπη που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 500 δισ. δολάρια.

Με τη μετοχή της Novo να φτάνει σε άνοδο έως και 3,4% στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη, έγινε η δεύτερη εταιρεία στα ευρωπαϊκά χρονικά που ξεπέρασε το «φράγμα» του μισού τρισ. δολαρίων σε αξία έπειται από την LVMH, μετά και από τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 που ανακοίνωσε σήμερα και καθώς άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην προμήθεια του δημοφιλούς φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy.

Η εταιρεία, η οποία έχει σπεύσει να αυξήσει την παραγωγή εν μέσω ελλείψεων του Wegovy, δήλωσε ότι άρχισε να αυξάνει σταδιακά την προμήθεια της χαμηλότερης δοσολογίας του φαρμάκου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Οι πωλήσεις του Wegovy ανήλθαν σε 9,6 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (1,39 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ελαφρώς χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο και τετραπλάσιες από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι φέτος στοχεύει σε «σταδιακή εξάπλωση του Wegovy με περιορισμένες ποσότητες» εκτός των ΗΠΑ.

Η Novo αναμένει αύξηση των πωλήσεων φέτος μεταξύ 16% και 25% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 19%-28%, καθώς η ζήτηση για το Wegovy και το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, το οποίο περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό, αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο ότι η εταιρεία θα επιτύχει αύξηση των πωλήσεων κατά 21% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 65,9 δισεκατομμύρια κορώνες, έναντι 62,3 δισεκατομμυρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 57% στα 26,8 δισ. κορώνες, έναντι πρόβλεψης 24,9 δισ. κορώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: