Η Fitch αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Η Fitch αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Θετικό μήνυμα απο τον οίκο αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “Β-” από “CCC” προέβη η Fitch Ratings με θετικό το outlook.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η Fitch είχε προχωρήσει στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘CCC’. Σημείωνε τότε πως για να υπάρξει θετική κίνηση από την πλευρά της σε ότι αφορά το rating, θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη, σημάδια που θα δείχνουν ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ESM, μείωση των εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και δανειστών και σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Moody’s (στις 23/6) αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2. Ακολούθως η Standard & Poor’s αναβάθμισε (στις 21/7) μεν, τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-.

Για να βρεθεί το ελληνικό χρέος σε διαβάθμιση που να χαρακτηρίζεται ως θετική για επενδύσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων, θα πρέπει να αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε “Baa3” από τον Μoody’s και σε “ΒΒΒ-” από την S&P και την Fitch.