Οι φόβοι για σκληρό Brexit πιέζουν τη στερλίνα

Οι φόβοι για σκληρό Brexit πιέζουν τη στερλίνα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, περίοδο κατά την οποία ΕΕ και Η.Β. θα πρέπει να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

Η νέα Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) άρχισε τις εργασίες της την Τρίτη με την ορκωμοσία των βουλευτών και δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε, σύμφωνα με την παράδοση, η ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Την Παρασκευή κατατέθηκαν στη Βουλή οι νόμοι που χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, που λήγει η σχετική προθεσμία, με στόχο να έχουν ψηφιστεί επί της αρχής πριν από τα Χριστούγεννα. Η χώρα θα εισέλθει στη συνέχεια σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, περίοδο κατά την οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

Οι αγορές ανησυχούν ότι το διάστημα των έντεκα μηνών δεν επαρκεί για μια ολοκληρωμένη συμφωνία, φόβοι που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα καταθέσει νόμο – σε συμφωνία με το προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος – που θα αποκλείει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου. Η μεγάλη δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας σε ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα καθίσταται σαφής και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Η.Β. στοχεύει σε μια διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, ανάλογη με τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, που χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ως αποτέλεσμα, οι φόβοι για ασύντακτο Brexit επανέρχονται στο προσκήνιο, δεδομένου ότι μη σύναψη συμφωνίας για τις εμπορικές συναλλαγές θα οδηγήσει στην εφαρμογή των όρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που προβλέπουν την επιβολή ελέγχων και δασμών στις εισαγωγές και εξαγωγές.

Οι ανησυχίες αυτές επηρέασαν αρνητικά τη στερλίνα, με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Εναντι του δολαρίου, υποχώρησε κοντά στο 1,3000 μετά την πρόσφατη άνοδο σε υψηλό 1½ έτους 1,3514, ενώ η ισοτιμία ευρώ / στερλίνας βρέθηκε εκ νέου πάνω από το 0,8500. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ / δολ. διαπραγματευόταν σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 1,1100, σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση, μην καταφέρνοντας να επωφεληθεί από τα ισχυρότερα των αναμενομένων στοιχεία για τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία, αλλά και να μην επηρεαστεί σημαντικά από τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ για τη βιομηχανική παραγωγή και την αγορά κατοικίας.