Η Frezyderm κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Αγγλίας

Η Frezyderm κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Αγγλίας

Αύξηση οικονομικών μεγεθών, μείωση τραπεζικού δανεισμού και νέα προϊόντα στα «σκαριά» είναι ο απολογισμός της Frezyderm για το 2015.

Μια ανάσα από την ενεργοποίηση της θυγατρικής της στο Λονδίνο βρίσκεται η ελληνική εταιρεία δερμοκαλλυντικών Frezyderm, καθώς η διοίκησή της βλέπει σημαντικά κενά που υπάρχουν στην εν λόγω αγορά και σπεύδει να τα καλύψει. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Frezyderm, Γιάννης Αναστασίου, η θυγατρική στη Βρετανία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2016, θα λειτουργήσει ως όχημα για τη διείσδυση τόσο στην τοπική αγορά όσο και τον συντονισμό της διεθνούς επέκτασης της.

Η Frezyderm εξάγει ήδη σε 23 χώρες το 7,5% του κύκλου εργασιών της ενώ διαθέτει και συνεργασίες για την παραγωγή private label προιόντων για λογαριασμό γνωστών πολυεθνικών του εξωτερικού. «Οι εξαγωγές μας το 2015 ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια στρατηγική που «χτίζουμε» από το 2010 και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη. Αγορές όπως η Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ρουμανία, ο Λίβανος και ο Καναδάς δείχνουν να τα πάνε πολύ καλά».

Η ελληνική εταιρεία, η οποία έχει λάβει αρκετές φορές αριστεία για την τεχνογνωσία και το packaging από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς οίκους, κατάφερε να κλείσει μια αποκλειστική συνεργασία για όλη την Ευρώπη με εταιρεία από την Κορέα από την οποία και εισάγει μια πρωτοποριακή συσκευασία που διακρίθηκε σε διαγωνισμό στην Αμερική.

Ως προς τα οικονομικά της αποτελέσματα και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, η Frezyderm στο εννεάμηνο του 2015 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 7,67% αγγίζοντας τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη άγγιξαν τα 2,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 80,8%. Τα δε EBITDA αυξήθηκαν κατά 49%. Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2015 κάνουν λόγο για πωλήσεις στα 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον τζίρο της επόμενης τριετίας είναι να σημειωθεί άνοδος της τάξης του 27,70%. Ο κ. Αναστασίου πρόσθεσε πως η φαρμακευτική αγορά στο σύνολο της παρουσιάζει ανθεκτικότητα, τρέχοντας με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,6% το 2015, αγγίζοντας τα 2,6 δις ευρώ, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην ανάπτυξη της κατηγορίας των δερμοκαλλυντικών, όσο και στην στροφή των καταναλωτών στα φαρμακεία αντί για τα καταστήματα καλλυντικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Frezyderm τα τελευταία χρόνια επενδύει σημαντικά ποσά στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο στελεχώνεται από Έλληνες επιστήμονες. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της εταιρείας εντός του 2016 αναμένεται να παρουσιαστεί μια καινούρια έρευνα πάνω στην οποία είναι βασισμένη η νέα λευκαντική σειρά που θα βγει προσεχώς στην αγορά, ενώ τον Ιανουάριο θα κάνει το ντεμπούτο της η καινούρια σειρά με οδοντόκρεμες για ενηλίκους Oral. Σήμερα παράγει 202 κωδικούς καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και απασχολεί 180 ανθρώπους. Διαθέτει πλήρη σειρά καλλυντικών (ενυδάτωση και αντιγήρανση) όπου το μερίδιο της αγγίζει το 10,6% στα καλλυντικά φαρμακείου, ολοκληρωμένη σειρά αντιηλιακών, φροντίδας μαλλιών, ειδική σειρά για την αντιμετώπιση της ακμής, της ψωρίασης αλλά και ειδικές σειρές περιποίησης βρεφών και παιδιών, ενώ διαθέτει σημαντικό μερίδιο στην αγορά βιολογικού βρεφικού γάλακτος (όπου κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 18,3%)

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor, Χάρης Μακρυνιώτης, ο οποίος μίλησε για τα κριτήρια εισαγωγής της Frezyderm στο δίκτυο της Endeavor. «Οι εταιρείες που μπαίνουν στο δίκτυό μας ανήκουν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, διακρίνονται για την εξωστρέφειά τους και έχουν δική τους παραγωγή. Η Frezyderm είναι μια εταιρεία που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Επίσης, κατάφερε να μειώσει μέσα στην κρίση τον δανεισμό της και διοικείται από επιχειρηματίες με χαμηλό προφίλ που σήκωσαν τα «μανίκια» και αποφάσισαν να δώσουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Σε πολλά από τα τμήματα της εταιρείας οι επικεφαλής είναι νεότεροι από τους υφιστάμενους».

Σε ότι αφορά τον δανεισμό ο κ. Αναστασίου διευκρίνισε πως κινείται πτωτικά κατά 6,1% επί του τζίρου στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους και πως μειώνεται σταδιακά.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Αναστασίου στο περιοδικό Fortune εδώ