Η G7 βάζει στο μικροσκόπιο τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα – Ποιες παραμέτρους εξετάζει

Η G7 βάζει στο μικροσκόπιο τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα – Ποιες παραμέτρους εξετάζει
(L-R) Japan's Prime Minister Fumio Kishida, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, US President Joe Biden, Germany's Chancellor Olaf Scholz, British Prime Minister Boris Johnson, France's President Emmanuel Macron and Italy's Prime Minister Mario Draghi pose for a G7 leaders' family photograph during a NATO summit at the alliance's headquarters in Brussels on March 24, 2022. (Photo by Michael Kappeler / POOL / AFP) Photo: AFP
"Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (...), τελείωσε η αφέλεια", δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι υπουργοί Εμπορίου της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να “εντείνουν τις προσπάθειές” τους για να εμποδίσουν την Ρωσία να “επωφελείται” οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην εμπορική “αφέλεια” απέναντι στην Κίνα.

“Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προήδρευε αυτής της συνόδου στο Βρανδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης αυτής συνόδου, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν “να διαφοροποιήσουν” τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο.

“Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας”, σημείωσαν οι υπουργοί.

Στο στόχαστρό τους, η Κίνα. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (…), τελείωσε η αφέλεια”, δεσμεύτηκε επίσης ο Χάμπεκ.

“Η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια”, δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι χώρες μέλη της G7 έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ προσκεκλημένη ήταν η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβίριντενκ.

“Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί της παράνομης επίθεσής της και να περιορίσουμε την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο”, υπογράμμισαν οι υπουργοί.

Για να υποστηριχθεί το Κίεβο, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης έναν “χρηματοδοτικό μηχανισμό” που θα αποσκοπεί στην συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν “να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω διεθνούς διάσκεψης και σχεδίου ανοικοδόμησης”.