Η Γαλλία «δείχνει» το συριακό καθεστώς

Η Γαλλία «δείχνει» το συριακό καθεστώς

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την επίθεση με χημικά όπλα και την «ευθύνη» του συριακού καθεστώτος, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ενδείξεις είναι πλήρως συγκλίνουσες για το εύρος της σφαγής και τη συντριπτική ευθύνη του καθεστώτος. Σε ό,τι μας αφορά, και με αφετηρία συγκεκριμένα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των γεγονότων και για την προέλευσή τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, μετατρέποντας τη Γαλλία στην πρώτη χώρα που επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από το Ισραήλ όπου βρισκόταν, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τη Συρία πως «από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί η πραγματικότητα των γεγονότων με τρόπο αδιαμφισβήτητο, θα υπάρχει απαραιτήτως μια ισχυρή απόκριση».

«Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του. Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. H διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβαίνει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, που απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο κάποιας άμεσης επέμβασης της Γαλλίας.

«Έχουμε μία απαίτηση, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να κάνει την έρευνά της πλήρως, ελεύθερα και γρήγορα ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια», είπε ο κ. Ερό.

Διαβάστε ακόμη: «Σοβαρή απάντηση» στη Συρία υπόσχονται ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία

Αν και το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είχε την ευθύνη της καταφυγής στα χημικά όπλα, η διεθνής κοινότητα φαίνεται όλο και περισσότερο να πείθεται πως οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην περιοχή της Δαμασκού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εξετάζουν τις στρατιωτικές επιλογές εναντίον του καθεστώτος.

Ο Λοράν Φαμπιούς, που μιλούσε στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νεντανιάχου,  δήλωσε ακόμη πως είχε ζητηθεί εδώ και μέρες να δοθεί άδεια στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων και πως έκτοτε «η περιοχή έχει βομβαρδιστεί», αφήνοντας υπόνοιες για το αποτέλεσμα των ερευνών που αναμένεται να διεξαχθούν από αύριο στις περιοχές των επιθέσεων.

Δείγματα που ελήφθησαν την Τετάρτη από τα προάστια της Δαμασκού βρίσκονται καθ΄οδόν προς διάφορες δυτικές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, όπου θα αναλυθούν από ειδικά εργαστήρια που εξαρτώνται από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με έναν ερευνητή τον οποίο επικαλείται η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Δείγματα που είχαν μεταφερθεί το Μάιο από τη Συρία από δημοσιογράφους της Monde και αναλύθηκαν στο εργαστήριο αυτό, είχαν οδηγήσει το Παρίσι στο να κατηγορήσει το καθεστώς ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση το αέριο σαρίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία