Η γαλλική κυβέρνηση παρακάμπτει τη βουλή για τον εργασιακό νόμο

Η γαλλική κυβέρνηση παρακάμπτει τη βουλή για τον εργασιακό νόμο
epa05294327 French President Francois Hollande (R) and French Prime Minister Manuel Valls (L) leave the Charles De Gaulle monument after attending a ceremony to mark the 71th anniversary of the end of WWII, in Paris, France, 08 May 2016. EPA/YOAN VALAT / POOL MAXPPP OUT

Με μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, Βαλς και Ολάντ προωθούν το νομοσχέδιο που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να περάσει με διάταγμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αποφεύγοντας έτσι μια “ανταρσία” εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την έναρξη της θητείας του.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έρχεται έπειτα από πολλές εβδομάδες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο Ολάντ, που έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία μόνο εάν καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας –σήμερα ξεπερνά το 10%– ελπίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό.

Ο πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νωρίς σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο που θεωρείται η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του. Με την ευκαιρία αυτή, οι υπουργοί επικύρωσαν την προσφυγή σε ένα άρθρο του Συντάγματος, το 49-3, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περισσότερες διατυπώσεις.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που μειοψηφεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν “συνέπεια” και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές της αριστεράς είχαν αφήσει να εννοηθεί ή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο. Με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έλειπαν περίπου 30 ψήφοι για να περάσει ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Οι “αντάρτες” Σοσιαλιστές βουλευτές πιθανόν να είναι απρόθυμοι να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ο επικεφαλής τους, ο Κριστιάν Πολ, είπε ότι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν “συλλογικά” τη στάση που θα τηρήσουν. Το πρωί σήμερα, ο πρωθυπουργός Βαλς συναντήθηκε με 15 από αυτούς τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να τους πείσει να αλλάξουν στάση. Ο Βαλς “προφανώς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό”, υποστήριξε ο Κριστιάν Πολ.

Το ψυχόδραμα αυτό δεν είναι παρά άλλη μια σκηνή του δράματος που παίζεται στη Γαλλία μετά τη σοσιαλφιλελεύθερη στροφή που έκανε ο πρόεδρος Ολάντ στα μισά της θητείας του, αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη στροφή του σε θέματα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου όμως το κρίνουν υπερβολικά φιλελεύθερο και φοβούνται ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι κινητοποιήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι διαδηλώσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 31 Μαρτίου, όταν βγήκαν στους δρόμους 390.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια οι διαδηλώσεις έγιναν λιγότερο ογκώδεις αλλά περισσότερο βίαιες.

Από τις αντιδράσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης γεννήθηκε επίσης το κίνημα “Αγρυπνία” (Nuit Debout) το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από την κατάληψη της Πλατείας Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων αντέδρασαν έντονα στην επιλογή της κυβέρνησης να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση. Η προσφυγή στο άρθρο 49-3 του Συντάγματος αποτελεί “προσβολή για τον λαό” και “άρνηση της δημοκρατίας”, τόνισε το κίνημα “Αγρυπνία”.

Το άρθρο 49-3 είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 προκειμένου να περάσει τότε ένα νομοσχέδιο που προωθούσε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters