Η Γάζα είναι πλήρως αποκλεισμένη, με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα – Προειδοποιήσεις του ΟΗΕ

Η Γάζα είναι πλήρως αποκλεισμένη, με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα – Προειδοποιήσεις του ΟΗΕ
Photo: AFP
«Οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν την Τρίτη ότι τα δύο κύρια περάσματα προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας παραμένουν κλειστά, αποκόπτοντας ουσιαστικά τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και αυξάνοντας παράλληλα την ανησυχία για την τύχη των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ανθρωπιστικού γραφείου του παγκόσμιου οργανισμού Γενς Λάερκε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ έκλεισε τόσο τα περάσματα Ράφα όσο και το Κερέμ Σαλόμ για τη βοήθεια και τους ανθρώπους στο πλαίσιο της λεγόμενης «περιορισμένης εμβέλειας» στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

«Οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες», είπε, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν πολύ χαμηλά αποθέματα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ανθρωπιστικές προμήθειες καταναλώνονται αμέσως. Ο θύλακας έχει μόλις ένα ημερήσιο απόθεμα καυσίμων, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν έρθουν καύσιμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να θεωρήσουε την ανθρωπιστική επιχείρηση “νεκρή”» πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις για ασθενείς και τραυματίες.

Ενώ κάποιες προμήθειες χωρίς καύσιμα εισήλθαν μέσω του βόρειου περάσματος του Ερέζ τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι αυτό ήταν ανεπαρκές και δύσκολο να παραδοθεί στη Ράφα, καθώς σήμαινε τη διέλευση από ενεργές ζώνες μάχης.

Η επίθεση

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, ζώντας σε καταυλισμούς με σκηνές και πρόχειρα καταφύγια. Πολλοί προσπαθούν να φύγουν, υπακούοντας στις ισραηλινές εντολές για εκκένωση, αλλά με μεγάλες περιοχές του παράκτιου θύλακα να έχουν ήδη καταστραφεί, λένε ότι δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα είχε ως στόχο να σκοτώσει μαχητές και να διαλύσει υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία κυβερνά το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα απειλεί τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η επίθεση θα ήταν θανατηφόρα για τους αμάχους.

«Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες, απώλειες μεταξύ των αμάχων. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα» είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να πραγματοποιήσει μια μεγάλη εισβολή στη Ράφα, η οποία, όπως λέει, φιλοξενεί χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και όπου ενδεχομένως κρατούνται δεκάδες όμηροι. Η νίκη επί της Χαμάς είναι αδύνατη χωρίς την κατάληψη της Ράφα, λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com