Παγκόσμιο εμπόριο: Πού βασίζονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη εντός του 2024

Παγκόσμιο εμπόριο: Πού βασίζονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη εντός του 2024
epa00931551 Two female dock workers stop and chat in front of stacks of containers at a port near the mouth of the Yangtze River in Shanghai, China on Monday, 12 February 2007. China's surging trade surplus jumped 67 per cent in January 2007 from the same month last year to 15.88 billion US dollar (12.23 billion Euros). EPA/QILAI SHEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Φέτος, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί δραματικά καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η οικονομία των ΗΠΑ συνεισφέρει θετικά στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, σύμφωνα με εκτιμήσεις από διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προσδοκούν μια έντονη ανάκαμψη στις παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές για το τρέχον έτος, ανακτώντας την ταχύτητα που είχαν χάσει το 2023 λόγω αυξημένων τιμών, υψηλότερων επιτοκίων και μειωμένης ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αναμένεται ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% και 3,3% αντίστοιχα το 2025, μετά από μια μικρή ανάπτυξη μόλις 1% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κλερ Λομπαρντέλι, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, τόνισε ότι η σημαντική βελτίωση οφείλεται σε μια κυκλική ανάκαμψη, όπου το εμπόριο αυξάνεται παράλληλα με την γενικότερη οικονομική επιτάχυνση. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά της Κίνας και της ανατολικής Ασίας ως κύριους καταλύτες.

Η ανάπτυξη του εμπορίου έχει ήδη ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την ανάπτυξη της ευρωζώνης να ενισχύεται κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Όπως ανέφερε η Λομπαρντέλι στους Financial Times, «φέτος βλέπουμε ισχυρότερους δείκτες στο εμπόριο και αναμένουμε το ίδιο και του χρόνου, με πολλά θετικά στοιχεία».

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές τον Μάρτιο ξεπέρασαν τις προβλέψεις με αύξηση 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το πρώτο τρίμηνο είδε ενίσχυση 3,2%. Οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο και 1,7% για το πρώτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: