Η Γερμανία ακυρώνει το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χάικο Μάας θα επισκεφτεί μόνο Αθήνα και Λευκωσία. Φανερά δυσαρεστημένο το Βερολίνο με όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα προχώρησε τελικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας λίγες ώρες μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει εκ νέου το Ορούτς Ρέις για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι οριστικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας από την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ και σε αυτό περιλαμβάνεται τελικά μόνο η Αθήνα και η Λευκωσία, όχι όμως και η Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Το ταξίδι του Χάικο Μάας στις τρεις πρωτεύουσες δεν είχε μεν ανακοινωθεί επισήμως καθώς, κατά πάγια διπλωματική πρακτική, αυτό γίνεται όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και από την πλευρά του επισκέπτη.

Ωστόσο τόσο οι ημερομηνίες όσο βεβαίως και το περιεχόμενο της επίσκεψης είχαν κλειδώσει, με το Βερολίνο να θέτει ως στόχο να πιέσει προς την κατεύθυνση ταχείας προώθησης του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, τις οποίες πλέον η Άγκυρα ουσιαστικά τορπιλίζει  με την αποστολή του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκροπηπίδας.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έχουν ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.