Η Γερμανία προειδοποιεί: Η κατάσταση στην Τουρκία είναι «επικίνδυνη»

Η Γερμανία προειδοποιεί: Η κατάσταση στην Τουρκία είναι «επικίνδυνη»
epa06947471 A South Korean dealer works in front of monitors at the KEB Hana Bank in Seoul, South Korea, 13 August 2018. The benchmark South Korea Composite Stock Price Index (KOSPI) fell 34.34 points to 2,248.45 on 11 July amid a US-Turkey trade war. EPA/JEON HEON-KYUN

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου lfo προτείνει στην Άγκυρα να στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ.

 

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο κ. Φούεστ εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτα μέτρα για να σταματήσει την κατάρρευση της λίρας πήρε η τουρκική κεντρική τράπεζα

Βερολίνο: Προς το συμφέρον όλων μια σταθερή τουρκική οικονομία

Η Γερμανία έχει συμφέρον σε μια σταθερή τουρκική οικονομία και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος, που έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει έκτακτες συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) για το θέμα αυτό. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να σχολιάσει κανείς για την έκθεση γερμανικών επιχειρήσεων στην οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και αρνήθηκε να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.