Η Γερμανία βάζει στη θέση του τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Η Γερμανία βάζει στη θέση του τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier speaks after a meeting with Foreign affairs ministers of Ukraine, Russia and France at the Quai d'Orsay ministry in Paris February 24, 2015. The foreign ministers of Ukraine, Russia, France and Germany agreed on Tuesday to seek a reinforcement of the OSCE monitoring mission in Ukraine and renewed calls for an oft-breached ceasefire agreement to be respected. REUTERS/Francois Guillot/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS)

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήσης της συνθήκης.

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος συναντάται την Κυριακή στην Αθήνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, εκφράζει την πεποίθησή του ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, λέει στην κυριακάτικη εφημερίδα, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Στο Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης», σχολιάζει για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα καταστήσουμε σαφές ότι εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία».