Οι γυναίκες της κυβέρνησης Μπάιντεν- Χάρις

Οι γυναίκες της κυβέρνησης Μπάιντεν- Χάρις
epa08806585 Vice President-Elect Kamala Harris (L) and President-elect Joe Biden as he arrives for for his victory address after being declared the winner in the 2020 presidential election in Wilmington, Delaware, USA, 07 November 2020. Biden defeated incumbent US President Donald J. Trump. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δύο από τις επιλογές του Μπάιντεν που είναι γυναίκες αφορούν χαρτοφυλάκια στα οποία ποτέ δεν έχει βρεθεί μια υπουργός γένους θηλυκού: Οικονομία και Άμυνα.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει τη νέα του κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σύντομα. Όμως, ήδη έχουν διαρρεύσει κάποιες από τις επιλογές του και πλήθος μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν τα δικά τους πιθανά ονόματα.

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να ικανοποιήσει τόσο τους προοδευτικούς όσο και τους μετριοπαθείς του κόμματός του, και βέβαια πρέπει να περάσει τις επιλογές του από μια Γερουσία που μάλλον θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ήδη η ομάδα του Μπάιντεν έγραψε ιστορία με την εκλογή της Καμάλα Χάρις στη θέση της αντιπροέδρου – πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, Μαύρη και Ινδο-Αμερικανή αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Και, φυσιολογικά, το ζήτημα της έμφυλης και φυλετικής ποικιλομορφίας είναι σημαντικό για τον ορισμό των μελών της νέας κυβέρνησης.

Δύο από τις επιλογές του Μπάιντεν που είναι γυναίκες αφορούν χαρτοφυλάκια στα οποία ποτέ δεν έχει βρεθεί μια υπουργός γένους θηλυκού: Οικονομία και Άμυνα.

Η Μισέλ Φλούρνοϊ είναι πιθανώς η νέα υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Στην κυβέρνηση Ομπάμα, κατείχε τη θέση της υφυπουργού Άμυνας και θεωρείτο πιθανή υποψήφια για το εν λόγω αξίωμα εάν κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές του 2016. Η Flournoy είναι βετεράνος του Πενταγώνου, καθώς βρίσκεται εκεί από τη δεκαετία του 1990. Πολιτικά, θεωρείται μετριοπαθής και δεν έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Αβρίλ Χάινες προορίζεται για τη θέση της Διευθύντριας Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ θεωρείτο πιθανή υποψήφια και για να ηγηθεί της CIA – θέση η οποία αναφέρεται στη διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Χάινες θα είναι η πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο πόστο και αυτομάτως θα γίνει και η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, στην ιστορία των ΗΠΑ. Παλαιότερα, ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA.

Η επιλογή του Μπάιντεν για την επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είναι η Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, μία βετεράνος της διπλωματίας. Η ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε τον ορισμό της τη Δευτέρα. Επίσης, ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη θέση σε θέση επιπέδου υπουργικού συμβουλίου, όπως ήταν πριν την κυβέρνηση Trump. Η Τόμας – Γκρίνφιλντ έχει υπηρετήσει ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λιβερία ενώ στην κυβέρνηση Ομπάμα ήταν αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών για θέματα Αφρικής.

Τέλος, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα ορίσει την πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ως τη νέα υπουργό Οικονομικών. Η Γέλεν ήταν η πρώτη επικεφαλής της Fed στην ιστορία της τράπεζας και θα είναι και η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών στην ιστορία των ΗΠΑ. Ως επιλογή, ικανοποιεί τόσο τους μετριοπαθείς όσο και τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.