Σύμβουλοι ηθικής στο δυναμικό της Google για χάρη της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμβουλοι ηθικής στο δυναμικό της Google για χάρη της τεχνητής νοημοσύνης
epa06052510 Pedestrian walk past by the Google office in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άνθρωποι εκτός της εταιρείας θα συνδράμουν στο εγχείρημα που αντιμετωπίζει τόσοέντονη κριτική από μεγάλη μερίδα επιστημόνων, και όχι μόνο.

Άλλοι πάνε σε σύμβουλο γάμου και άλλοι σε σύμβουλο… ηθικής. Η Google ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς δημιούργησε μια εξωτερική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ηθικής πάνω σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και άλλων παρεμφερών τεχνολογιών όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Το συμβούλιο ηθικής, που θα αποτελείται από ανθρώπους εκτός της εταιρείας, θα είναι οκταμελές και η δημιουργία του ανακοινώθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Η Google έχει δεχθεί έντονη κριτική από διάφορες πλευρές, τόσο εντός (εργαζόμενοι) όσο και εκτός της εταιρείας (κυβερνήσεις, κοινοβούλια, οργανώσεις πολιτών) για το πώς χρησιμοποιεί ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις «έξυπνες» τεχνολογίες.