Η Google ετοιμάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα για το Internet of Things

Η Google ετοιμάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα για το Internet of Things

Ένα «ελαφρύ» software ειδικά για τα σύγχρονα chip είναι είναι η νέα προσέγγιση στον κόσμο των έξυπνων οικιακών συσκευών.

Το νέο λειτουργικό ονομάζεται Brillο και η διαφορά του σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση είναι πως αυτό «κατοικεί» απευθείας στο chip της συσκευής η οποία δεν στηρίζεται πια σε κάποιον αισθητήρα που απλώς παίρνει εντολές από κάποιον απομακρυσμένο controller, αλλά αποκτά δικό της «εγκέφαλο».

Με τις έξυπνες συσκευές να προβλέπεται να κατακλύσουν τα σπίτια μας τα επόμενα χρόνια, όποια εταιρεία καταφέρει να τοποθετήσει το software της στις περισσότερες από αυτές θα έχει ολοφάνερο πλεονέκτημα. Σήμερα κάθε κατασκευαστής συσκευών τις εφοδιάζει με το δικό του software. H Google θέλει να προσφέρει ένα που θα δουλεύει σε όλες.

Σήμερα οι developers πρέπει να γράψουν προγράμματα και εφαρμογές για τις έξυπνες συσκευές, οι οποίες όμως βρίσκονται πίσω από «τοίχους» αισθητήρων και chip διαφορετικών προδιαγραφών και γλωσσών. Αν πετύχει η Google, ο κόσμος των συσκευών αυτών θα αποκτήσει μια «γλώσσα», με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος των κινητών απέκτησε με το Android μια κοινή πλατφόρμα.

Λογισμικό για τέτοια chip κατασκευάζουν εταιρείες όπως η Mentor Graphics για τη Samsung, η ARM για τις δικές της συσκευές, καθώς και δεκάδες άλλες που απλώς συνοδεύουν με software τις προτάσεις τους. Συνεπώς, πρόκειται για έναν κόσμο κατακερματισμένο όπου κάθε λύση πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε κατασκευαστή.

Το πρόγραμμα αυτό της Google δεν έχει κάποια σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες της Nest (την εταιρεία που κατασκευάζει έξυπνες συσκευές σπιτιού και την οποία αγόρασε η Google πέρσι τον Ιανουάριο), αλλά είναι φανερό πως η όποια πρόοδος θα ωφελήσει και εκείνη.