Η «Google της Ρωσίας» πωλείται για 5,2 δισ. δολάρια – Το ιστορικό και η πληρωμή σε γουάν

Η «Google της Ρωσίας» πωλείται για 5,2 δισ. δολάρια – Το ιστορικό και η πληρωμή σε γουάν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές εξόδους από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στη Ουκρανία.

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Yandex ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 475 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (5,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μετρητά και μετοχές για την πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία σε κοινοπραξία Ρώσων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου που ανήκει τελικά στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil.

Η εταιρεία -που συχνά αναφέρεται ως «η Google της Ρωσίας- θα περάσει περνά εξ ολοκλήρου σε ρωσική ιδιοκτησία, με την πώληση να σηματοδοτεί την αποχώρηση της Yandex από τους δυτικούς τεχνολογικούς κύκλους που κάποτε φλέρταρε

Το Reuters υπενθυμίζει πως η Yandex ανέπτυξε κορυφαίες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως αναζήτηση, διαφήμιση και ride-hailing και θεωρούνταν ως μία από τις λίγες ρωσικές εταιρείες που είχαν τη δυνατότητα να γίνουν παγκόσμιες επιχειρήσεις μέχρι την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κρεμλίνο έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Yandex εδώ και περίπου 18 μήνες για να προσπαθήσει να αποσχίσει τις ρωσικές επιχειρήσεις της Yandex από την Yandex NV, την ολλανδική μητρική της εταιρεία.

Η συμφωνία είναι περίπλοκη για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή η Yandex, ένα στρατηγικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη Ρωσία ανήκε σε μεγάλο βαθμό σε δυτικούς επενδυτές. Η Yandex NV θα εξασφαλίσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές εξόδους από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, αλλά οι επιχειρήσεις της Yandex που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% των εσόδων θα παραμείνουν στη Ρωσία και θα τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρέπει να εγκρίνει τις συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων και απαιτεί έκπτωση τουλάχιστον 50%.

Η κεφαλαιοποίηση της Yandex υπολογίστηκε σε 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο τριών μηνών για τις μετοχές της Yandex στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Στα τέλη του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η χρηματιστηριακή αξία της Yandex είχε προσεγγίσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν το 88% της ιδιοκτησιακής δομής της Yandex είναι επί του παρόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, με πολλά δυτικά κεφάλαια μεταξύ των μετόχων της.

Η Yandex NV ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία θα αποτελείται από ένα ισοδύναμο μετρητών ύψους τουλάχιστον 230 δισεκατομμυρίων ρουβλίων και μέχρι περίπου 176 εκατομμύρια μετοχές κατηγορίας Α της Yandex NV.

«Το χρηματικό αντίτιμο θα καταβληθεί σε κινεζικά γουάν εκτός Ρωσίας», δήλωσε η Yandex NV, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Yandex μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο αγοραστής

Ο αγοραστής, η Consortium First, είναι ένα νεοσύστατο επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται ο διαχειριστής Solid Management. Επικεφαλής του ήταν μέλη της ανώτερης διοικητικής ομάδας της Yandex στη Ρωσία και υποστηρίχθηκε από τέσσερις χρηματοοικονομικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Argonaut, ένα επενδυτικό ταμείο που ανήκει τελικά στη Lukoil.

Τρεις άλλες εταιρείες – Infinity Management, IT.Elaboration και Meridian-Servis – που ανήκουν στους Αλεξάντερ Τσατσάβα, Πάβελ Πρας και Αλεξάντερ Ριαζάνοφ αντίστοιχα, ήταν επίσης μεταξύ των αγοραστών.

Η Yandex NV διευκρίνισε ότι κανένα μέλος της κοινοπραξίας δεν τελεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας ή της Ελβετίας. Αυτή η απαίτηση απέκλεισε άλλους πιθανούς Ρώσους αγοραστές, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η πώληση, αφού λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και των μετόχων, πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο στάδια, εκ των οποίων το πρώτο αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ το δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει εντός επτά εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com