Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνεχίζουν να «παλεύουν» με τον πληθωρισμό – Πώς ο Νότος κερδίζει τον Βορρά

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνεχίζουν να «παλεύουν» με τον πληθωρισμό – Πώς ο Νότος κερδίζει τον Βορρά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόσο το κόστος εισροών όσο και το κόστος παραγωγής αυξήθηκαν ταχύτερα τον Ιανουάριο.

Μηνιαία βελτίωση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να είναι ανήσυχες για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB -που καταρτίζεται από την S&P Global- διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 47,6 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2023, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τόσο το κόστος εισροών όσο και το κόστος παραγωγής αυξήθηκαν ταχύτερα τον Ιανουάριο και ενώ ένας δείκτης που μετρά τη ζήτηση αυξήθηκε, εξακολουθούσε να βρίσκεται σταθερά κάτω από το νεκρό σημείο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στις 54,2 μονάδες από 53,8 τον Δεκέμβριο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του PMI, ο Σάριους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, δήλωσε:

«Υπάρχει ένα χάσμα βορρά-νότου στον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Σε αντίθεση με τις
γενική άποψη ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, οι οικονομίες αυτές είναι επί του παρόντος
έχουν σχετικά καλές επιδόσεις.

Αυτή η θετική τάση λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη, μετριάζοντας εν μέρει τις μειώσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία».

«Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αποκτά σαφήνεια αν λάβουμε υπόψη την άνοδο των δεικτών τιμών PMI» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Με τις τιμές τόσο των εισροών όσο και των εκροών στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται, η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: