Η HP απέρριψε την πρόταση εξαγοράς 30 δισ. δολαρίων από την Xerox

Η HP απέρριψε την πρόταση εξαγοράς 30 δισ. δολαρίων από την Xerox
Photo:
Για την ώρα οι δύο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή τομή.

Το διοικητικό συμβούλιο της HP Inc. απέρριψε την προσφορά εξαγοράς από την Xerox που είχε γίνει πριν λίγες ημέρες. Σε δημόσια επιστολή που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο CEO της HP Inc., Enrique Lores, και ο πρόεδρος της εταιρείας, Chip Bergh, δήλωσαν ότι η προσφορά της Xerox «υποτιμά σημαντικά την HP και δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων της».

Η Xerox πρότεινε αρχικά στην HP μία «ανεπιθύμητη» προσφορά για να αναλάβει την εταιρεία για 22 δολάρια ανά μετοχή σε μια συμφωνία αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων. Η διοίκηση της Xerox πιστεύει ότι η συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο εταιρείες και θα ενισχύσει τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των φωτοτυπικών μηχανών τους, καταλήγοντας τελικά σε «συνέργειες κόστους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων», σύμφωνα με την αρχική επιστολή που η HP δημοσίευσε.

Για να αποκτήσει όμως η Xerox την HP, μία πολύ μεγαλύτερη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση αγοράς τρεις φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Xerox, ο γίγαντας φωτοτυπικών μηχανών θα έπρεπε να αυξήσει σημαντικά το ποσό της χρηματοδότησης. Το διοικητικό συμβούλιο της HP αμφισβήτησε τη «δυνητική επίδραση των υπερβολικών επιπέδων χρέους στο μετοχικό κεφάλαιο της συνδυασμένης εταιρείας» που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει εάν η Xerox πραγματοποιήσει τα χρηματοδοτικά της σχέδια.

Η HP αμφισβήτησε επίσης το κατά πόσο υγιείς είναι οι επιχειρήσεις της Xerox και επεσήμανε «τη μείωση των εσόδων της από 10,2 δισ. δολάρια σε 9,2 δισ. δολάρια από τον Ιούνιο του 2018». Παρόλο που η HP δεν είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική δύναμη των προηγούμενων δεκαετιών, εξακολουθεί να είναι μια τεράστια επιχείρηση που κατάφερε να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 13% στα 58,5 δισ. δολάρια για μια περίοδο τριών ετών από το 2016 έως το 2018.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η HP δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι «ανοιχτή στην εξερεύνηση» μίας δυνητικής συνεργασίας με τη Xerox, αλλά θέλει να κάνει μια πιο «αυστηρή ανάλυση των εφικτών συνεργειών». «Με μία ουσιαστική δέσμευση από τη διαχείριση της Xerox και μία επισταμένη έρευνα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε γρήγορα τα πλεονεκτήματα μιας πιθανής συνεργασίας», έγραψε ο Lores και ο Bergh. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για να κατανοήσουμε καλύτερα την επιχείρησή σας και οποιαδήποτε αξία που πρέπει να δημιουργηθεί από ένα συνδυασμό».

Την περασμένη εβδομάδα, ο επενδυτής-ακτιβιστής Carl Ichahn αποκάλυψε ότι κατέχει ποσοστό 4,24% στην HP, γεγονός που είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι κατέχει επίσης ποσοστό 10,6% στη Xerox. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ichahn οργάνωσε τα σχέδια της Xerox για την εξαγορά της HP, αλλά εκείνος ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή της Xerox χειρίζεται την προτεινόμενη συμφωνία από μόνη της. Ο Ichahn δήλωσε ότι «ο συνδυασμός των δύο εταιρειών είναι παιχνιδάκι», ωστόσο δεν ανέφερε συγκεκριμένα την πρόταση της Xerox να αγοράσει την HP ως τη μόνη δυνατή συμφωνία που θα είχε νόημα μεταξύ των δύο εταιρειών.