Η IBM έγινε μάγειρας

Η IBM έγινε μάγειρας

Βάζει στην κουζίνα τον υπερυπολογιστή της που επινοεί τις καλύτερες συνταγές ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα.

Ο Watson έγινε ένας smart chef. Ο υπολογιστής της ΙΒΜ που με την τεχνητή του νοημοσύνη νίκησε ανθρώπους παίκτες στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy ανιχνεύει χιλιάδες συνταγές για εκείνη που σας ταιριάζει και επινοεί καινούργιες μόνο για εσάς.

Πώς λειτουργεί; Ο χρήστης εισάγει στην εφαρμογή κάποια υλικά και γεύσεις που του αρέσουν μαζί με το πιάτο που θα ήθελε (π.χ. μπουρίτο, ή πίτα ή ψητό) και ο Watson φτιάχνει τη συνταγή.

Προς το παρόν η εφαρμογή βρίσκεται υπό ανάπτυξη, αλλά οι ανυπόμονοι μπορούν να κάνουν register στο site Chef Watson και να δοκιμάσουν -κυριολεκτικά- αυτό που τους προτείνει.

Για παράδειγμα, θέλετε μπουρίτο. Ο Watson θα ξέρει πως αρχικά χρειάζεστε μια πίτα, λαχανικά, ρύζι κ.λπ. Αν του πείτε πως θέλετε ένα μπουρίτο βασισμένο σε υλικά ινδικής κουζίνας θα επιλέξει ανάμεσα σε αυτά. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Γνωρίζοντας τη χημική σύσταση και το γευστικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων τροφών και τους συνδυασμούς μεταξύ τους, θα επιλέξει αυτό που «δένει» καλύτερα. Φυσικά, λαμβάνει υπόψη γευστικούς περιορισμούς του κάθε χρήση (π.χ. δυσανεξίες, αν είναι χορτοφάγος κ.ά).

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ο Watson μπορεί να εξετάσει χιλιάδες συνταγές (και τους συνδυασμούς τους) μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, εκτός από τη γεύση μαθαίνει και άλλα χαρακτηριστικά των τροφών, όπως ότι μπορείς να κόψεις σε φέτες ένα λεμόνι, αλλά όχι και ένα βατόμουρο, όσο και αν θα ταίριαζαν τα συστατικά του.