Η ΙΚΕΑ ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Ινδία

Η ΙΚΕΑ ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Ινδία

Ποια είναι τα σχέδιο του Ομίλου να κατακτήσει την ινδική αγορά.

Την επέκτασή του στην αγορά της Ινδίας ανακοίνωσε ο όμιλος ΙΚΕΑ, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη χώρα με στόχο την αυξανόμενη μεσαία τάξη της χώρας.

Υστερα από περίπου μία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάζει την είσοδό της στην Ινδία, η σουηδική αλυσίδα επίπλων ανοίγει κατάστημα έκτασης 37.160 τ.μ. στην πόλη Χαϊντεραμπάντ. Μιλώντας στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γέσπερ Μπροντίν τόνισε ότι στο μέλλον η Ινδία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της για την άντληση πρώτων υλών. Εως τώρα οι σημαντικότεροι προμηθευτές της προέρχονται από την Κίνα, την Πολωνία και την Ιταλία. Οπως τόνισε ο κ. Μπροντίν, η ΙΚΕΑ σκοπεύει να είναι προσιτή στους Ινδούς.

Στον τελευταίο τιμοκατάλογο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, τα είδη της στην Ινδία διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής βιβλιοθήκη της εμφανίζεται στο ένα πέμπτο της τιμής που έχει σε άλλες χώρες, ενώ ένας καναπές Ektorp είναι κατά 30% φτηνότερος.

Οπως επισημαίνει ο Σοάμια Αντιρατζού, αναλυτής στην Euromonitor International, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσει η σουηδική εταιρεία να ανταποκριθεί στην πάγια υπόσχεσή της προς το κοινό ότι προσφέρει «έπιπλα για όλους». Ανάμεσα στις δυσκολίες που διαβλέπει είναι ότι το ινδικό κοινό δεν είναι γενικά εξοικειωμένο με τις επιπλώσεις του είδους «κάν’ το μόνος σου», καθώς στην ινδική αγορά κυριαρχούν καταστήματα έτοιμων αλλά και κατά παραγγελίαν επίπλων. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, ο όμιλος προέβη στο ασυνήθιστο βήμα να προσλάβει ομάδα 150 υπαλλήλων που θα μεταβαίνει στα σπίτια των πελατών του και θα τους διευκολύνει στη συναρμολόγηση των επίπλων.

Σημειώνεται πως το κατάστημα στο Χαϊντεραμπάντ θα απασχολεί 950 υπαλλήλους, ενώ άλλα 1.500 άτομα θα δουλεύουν σε διάφορες υπηρεσίες της, ενώ σχεδιάζει, παράλληλα, να ανοίξει άλλα 25 καταστήματα σε όλη την επικράτεια της Ινδίας έως το 2025.