Η οικογένεια Ανιέλι αυξάνει το ποσοστό της στον Economist

Η οικογένεια Ανιέλι αυξάνει το ποσοστό της στον Economist

Ο εκδοτικός όμιλος Pearson μετά τους Financial Times, παραχωρεί και το μερίδιο του στο γνωστό περιοδικό.

Ο εκδοτικός όμιλος Pearson αποφάσισε να πουλήσει το 50% του Economist που έχει στην κατοχή του για 731 εκατ. δολάρια, συνεχίζοντας έτσι την αποεπένδυση από τον χώρο των media. Είχε προηγηθεί η πώληση της εφημερίδας Financial Times στον ιαπωνικό όμιλο Nikkei, έναντι ποσού 844 εκατ. λιρών (1,31 δισεκ. δολαρίων, 1,2 δισεκ. ευρώ) σε μετρητά. Όμως η συμφωνία αυτή δεν συμπεριλαμβάνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του περιοδικού The Economist, το οποίο ανήκει στον FT Group.

Ο Pearson ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει το 27,8% των μετοχών του ομίλου Economist στην Exor, την εταιρία συμμετοχών της οικογένειας Ανιέλι, έναν από τους βασικούς μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler Automobiles, έναντι 227,5 εκατ. λιρών και όλες τις ειδικές μετοχές κλάσης Β έναντι 59,5 εκατ. λιρών. Οι υπόλοιπες κοινές μετοχές της Pearson θα εξαγοραστούν από τον όμιλο Economist προς 182 εκατ. λίρες.

Αναλυτής της Liberum είπε ότι το τίμημα ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, καθώς αναμενόταν να διαμορφωθεί κοντά στα 400 εκατ. λίρες.

Το περιοδικό Economist είχε εβδομαδιαία κυκλοφορία 1,6 εκατ. τευχών στα τέλη του 2014, ενώ για την ίδια χρήση συνεισέφερε 21 εκατ. λίρες στα λειτουργικά έσοδα του Pearson.