Οι ΗΠΑ νομιμοποίησαν τον γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου σε όλη τη χώρα

Οι ΗΠΑ νομιμοποίησαν τον γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου σε όλη τη χώρα
Supporters of gay marriage rally after the U.S. Supreme Court ruled on Friday that the U.S. Constitution provides same-sex couples the right to marry at the Supreme Court in Washington June 26, 2015. REUTERS/Joshua Roberts - RTX1HXK0

Με την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι ΗΠΑ γίνονται η 21η χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Με μια ιστορική απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε σήμερα παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, κάτι που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε “ένα μεγάλο βήμα” προς την ισότητα.

Το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε, με 5 ψήφους έναντι 4, ότι οι εγγυήσεις του Συντάγματος περί ίσης προστασίας έναντι του νόμου σημαίνουν πως οι Πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύουν τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Με την απόφαση, οι γάμοι αυτοί καθίστανται νόμιμοι και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Άντονι Κένεντι, γράφοντας εξ ονόματος του δικαστηρίου, αναφέρει πως «το δικαίωμα στο γάμο είναι θεμελιώδες» και πως οι γκέι “ζητούν ίση αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου. Το Σύνταγμα τους δίνει αυτό το δικαίωμα».

Ο Κένεντι, ένας συντηρητικός ο οποίος συχνά έχει την αποφασιστική ψήφο σε υποθέσεις στις οποίες η πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι αμφίρροπη, τάχθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση με το μέρος των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή Κένεντι, «η αρχαία προέλευση του γάμου επιβεβαιώνει την κεντρική του θέση στην κοινωνία, αλλά δεν στέκεται απομονωμένος από την ανάπτυξη των νόμων και της κοινωνίας. Η ιστορία του γάμου είναι συνεχής και διαρκώς εξελισσόμενη. Αυτός ο θεσμός – αν και αφορούσε τις σχέσεις ατόμων διαφορετικού φύλου – έχει εξελιχθεί με τον καιρό.»

Ο δικαστής παρατήρησε πως κάθε νέα ιδέα στο παρελθόν οδήγησε στην ενδυνάμωση και όχι στην εξασθένιση του θεσμού. «Οι αλλαγμένες αντιλήψεις για τον γάμο», πρόσθεσε, «είναι χαρακτηριστικές ενός Έθνους στο οποίο νέες διαστάσεις της ελευθερίας γίνονται εμφανείς στις νέες γενιές, συχνά μέσα από προοπτικές που ξεκινούν με αιτήματα και διαδηλώσεις και, στη συνέχεια, μελετούνται από τη σφαίρα της πολιτικής και της νομικής διαδικασίας.»

«Οι σκέψεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα στον γάμο είναι θεμελιώδες και συνυφασμένο με την ελευθερία του ατόμου» κατέληξε ο Κέννεντι και πρόσθεσε πως «τα ζευγάρια του ιδίου φύλου δεν μπορούν να στερηθούν του αυτού του δικαιώματος και αυτής της ελευθερία.»

Από την άλλη, ο συντηρητικός δικαστής Αντονίν Σκάλια διατύπωσε μια διαφωνούσα άποψη στην οποία υποστηρίζει πως η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως συνιστά μια «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Η απόφαση «λέει πως ο κυβερνήτης μου και ο κυβερνήτης των 320 εκατ. Αμερικανών από τη μια ακτή μέχρι την άλλη είναι μια πλειοψηφία εννέα νομικών στο Ανώτατο Δικαστήριο», υποστήριξε ο Σκάλια.

Αυτή τη στιγμή ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου απαγορεύεται σε 13 Πολιτείες, ενώ άλλη μία Πολιτεία, η Αλαμπάμα, έχει εφεσιβάλει μια δικαστική απόφαση η οποία ήρε την απαγόρευση εκεί.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μας προς την ισότητα», έγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Twitter. «Τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια έχουν τώρα το δικαίωμα να παντρεύονται, όπως ακριβώς οποιαδήποτε άλλα. #LoveWins».