Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να ρίξουν τις τιμές στα καύσιμα

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να ρίξουν τις τιμές στα καύσιμα
pexels
O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τους επόμενους μήνες  

 

Την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών με πετρέλαιο από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Joe Biden, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές της βενζίνης και να βάλει ένα «στοπ» στο ράλι που σημειώνει το αργό – κάτι το οποίο ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τους επόμενους μήνες, σε μια κίνηση που θα συντονιστεί με την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον κ. Biden, στόχος αυτής της κίνησης είναι η αναχαίτιση του πληθωρισμού, αφού «οι Αμερικανοί αισθάνονται τον αντίκτυπο από τις αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο στην αντλία και στους λογαριασμούς θέρμανσης των σπιτιών τους, και οι αμερικανικές επιχειρήσεις επίσης, επειδή η προσφορά πετρελαίου δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την πανδημία».

Η απόφαση, εβδομάδες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση είπε στους Financial Times ότι εξετάζεται η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, ελήφθη αφού η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ απέρριψαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, με το διεθνές σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο τύπου Brent, να αυξάνεται κατά 0,15%, στα 79,82 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι traders εκτίμησαν ότι ο συνολικός όγκος που θα απελευθερωθεί είναι μικρότερος από το αναμενόμενο και ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να ανταπαντήσει με νέες μειώσεις ως προς την παραγωγή του.

Σημειώνεται πως αυτή είναι είναι η πρώτη μεγάλη έκτακτη απελευθέρωση αργού πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ – ένα απόθεμα που δημιουργήθηκε στον απόηχο των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 1970, από τότε δηλαδή που ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη προκάλεσε άνοδο στις τιμές του αργού το 2011.

Συντονισμένη απελευθέρωση

«Μια συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης είναι ένα γεγονός ενεργειακής πολιτικής που είναι πιθανό να αποτύχει» δήλωσε ο Bob McNally, επικεφαλής του Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί George Bush.

Eπισημαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελευθερώσει 1,5 εκατ. βαρέλια και η Ινδία 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι όγκοι από άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των HΠΑ δήλωσαν ότι παραμένουν σε επαφή με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας σαφές ότι «προτίμησή τους» ήταν να αναλάβουν δράση, αλλά και ότι θα «χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος» για να «ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον τιμών και προσφοράς».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεν ήταν μέρος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden, από την πλευρά του, είπε: «Ο ΟΠΕΚ+ είπε ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει επιπλέον 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Δεκέμβριο και η ελπίδα και η προσδοκία μας [είναι] ότι θα συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία».