Οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν 4η δόση εμβολίου COVID σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αντιεμβολιαστές

Οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν 4η δόση εμβολίου COVID σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αντιεμβολιαστές
France, Paris, 2022-01-16, Novavax vaccine covid 19 Nuvaxovid, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas. France, Paris, 2022-01-16, vaccination le vaccin novavax arrive en france, autorisation sur le marche, Photographie par Magali Cohen / Hans Lucas (Photo by Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το εμβόλιο της Novavax θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από μεγάλο μέρος του αντιεμβολιαστικού κοινού που ήταν απρόθυμο να δεχτεί τον εμβολιασμό μέχρι στιγμής.

του Andrew Marquardt

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 της Novavax Inc. είναι υπό έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αφότου η εταιρεία υπέβαλε επίσημα αίτημα στα τέλη Ιανουαρίου.

Η εταιρεία λέει ότι έχει επιλύσει τα ζητήματα παραγωγής που καθυστέρησαν την αίτησή της και τώρα αναμένει έγκριση από τον FDA τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σε κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021, το εμβόλιο της Novavax ήταν έως και 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων από τον COVID-19, στο ίδιο επίπεδο με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ωστόσο, παρέμεναν ερωτήματα σχετικά με τις κατασκευαστικές δυνατότητες της εταιρείας που καθυστέρησαν την ικανότητά της να διαθέσει το εμβόλιο στην αγορά.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Μέριλαντ έχει ήδη λάβει έγκριση για το εμβόλιο της στην Αυστραλία, την Ινδία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές άλλες χώρες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι το εμβόλιο της Novavax θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από μεγάλο μέρος του αντιεμβολιαστικού κοινού που ήταν απρόθυμο να δεχτεί τον εμβολιασμό μέχρι στιγμής.

Το εμβόλιο της Novavax, που βασίζεται σε πρωτεΐνες, χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό σε εμβόλια κατά της γρίπης και εμβολιασμούς σε μωρά κατά της ηπατίτιδας Β.

«Το εμβόλιο της Novavax προσφέρει κάτι διαφορετικό. Βασίζεται σε μια καλά κατανοητή τεχνολογία βασισμένη σε πρωτεΐνες, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε εμβολιασμούς όπως η γρίπη, ο HPV και ο έρπητας ζωστήρας», δήλωσε η Silvia Taylor, ανώτερη αντιπρόεδρος παγκόσμιων εταιρικών υποθέσεων της Novavax, σε συνέντευξη του Ιανουαρίου στο Fortune.

Μέχρι και τις 6 Μαρτίου, το 76,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το 65,1% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Το εμβόλιο της Novavax θα μπορούσε να βοηθήσει στη αύξηση αυτού του ποσοστού. Σε συνέντευξή του στο CNN στα τέλη του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck, είπε ότι η «πρωταρχική αγορά» για το εμβόλιο της εταιρείας του ήταν «άνθρωποι που δίσταζαν να κάνουν άλλα εμβόλια».

Πηγή: fortune.com