Γιατί η υποψηφιότητα Τραμπ δεν φαντάζει πλέον χαμένη από χέρι

Γιατί η υποψηφιότητα Τραμπ δεν φαντάζει πλέον χαμένη από χέρι
USA DONALD TRUMP RALLY FLORIDA

Εξαρχής, μια κυβέρνηση Τραμπ φάνταζε περισσότερο σαν μια θεωρητική υπόθεση, παρά σαν ρεαλιστικό σενάριο. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει... 

Η  αίσθηση, ότι ο Τράμπ είναι “εκτός μάχης”, κορυφώθηκε τον τελευταίο μήνα, καθώς η Χίλαρι Κλίντον άρχισε να χτίζει μια διψήφια διαφορά σε δημοσκοπήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.

Από προχθές, όμως, μια προεδρία Τραμπ αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα σαν ένα πραγματικό ενδεχόμενο. Ή τουλάχιστον πιο πραγματικό από ποτέ.

«Το μομέντουμ είναι μαζί του. Η ένταση της υποστήριξής προς το πρόσωπό του είναι μεγάλη. Η απόφαση του FBI να ξανανοίξει την έρευνα τον βοηθά. Το λαϊκίστικο αίσθημα ανεβαίνει» λέει ο Ραγκαβάν Μαγιούρ, πρόεδρος της TechnoMetrica Market Intelligence που διοργανώνει μια καθημερινή δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Investor’s Business Daily.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ έκανε την καλύτερη εμφάνισή του αλλά κανείς δεν ασχολείται πλέον

Βεβαίως, η υποψήφια των Δημοκρατικών παραμένει το φαβορί. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει την εκλογική μάχη ακόμα κι αν να κερδίσει στο Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Στην παρούσα φάση, ο εκλογικός χάρτης φαίνεται ότι τον δείχνει να χάνει.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χίλαρι σε καλή κατάσταση, και ανησυχώ πολύ λιγότερο για μια νίκη του Τραμπ σε σχέση με το πόσο ανησυχούσα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» λέει ο Τομ Γιένσεν, διευθυντής της Public Policy Polling που διατηρεί σχέσεις με τους Δημοκρατικούς.

«Η μάχη έχει γίνει πιο αμφίρροπη επειδή κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα επιστρέφουν εν τέλει στον Τραμπ, κι όχι επειδή χάνει η Χίλαρι ψηφοφόρους».

Απ’ την άλλη, το γενικότερο πλαίσιο δείχνει μια κάπως διαφορετική εικόνα. Για παράδειγμα, πριν από μια εβδομάδα η FiveThirtyEight έδινε 83% πιθανότητα σε μια νίκη της Κλίντον. Το ποσοστό αυτό είχε πέσει την Τετάρτη στο 65%.

Και ευρύτερα, ένα κύμα δημοσκοπήσεων δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο υποψηφίων. Τρεις εθνικές δημοσκοπήσεις είχαν ισόπαλο αποτέλεσμα. Μια δημοσκόπηση του CNN τον φέρνει να προηγείται με διαφορά στο Οχάιο. Και η τάση στη Φλόριντα είναι υπέρ του Τραμπ.

Αλλά η σημαντικότερη ένδειξη αντιστροφής του κλίματος προέρχεται από την ίδια την Κλίντον. Τις τελευταίες μέρες, εν μέσω του ανοίγματος της έρευνας του FBI για τον προσωπικό της λογαριασμό email, προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η απειλή μιας νίκης του Τραμπ είναι υπαρκτή.

Πηγή: Βusiness insider