Η Ισπανία τελειώνει με την πανδημία – Αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Η Ισπανία τελειώνει με την πανδημία – Αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
epaselect epa08414585 Two guests clink with cups of coffee at the terrace of a bar in Pamplona, Navarra, northern Spain, 11 May 2020. Navarra is one of the Spanish regions on phase one of the Spanish de-escalation plan amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. During the first phase, shops and bars' terraces are allowed to open. EPA/JESUS DIGES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, με εξαίρεση τα μέσα μεταφοράς, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας.

Η Ισπανία θα άρει, επομένως, έναν από τους τελευταίους περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, πριν από 2 χρόνια, χάρη σε ένα «ευνοϊκό επιδημιολογικό πλαίσιο», που απορρέει από την «πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη», εξήγησε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Προχωράμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την πανδημία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η μάσκα θα παραμείνει, εντούτοις, υποχρεωτική στα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε σήμερα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αύριο το πρωί, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Ντάριας υπογράμμισε, επίσης, ότι η μάσκα «δεν θα χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση» στο σχολικό περιβάλλον.

Η κατάσταση δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο σαφής στους εργασιακούς χώρους. «Γενικά, (η χρήση της μάσκας) δεν θα είναι υποχρεωτική», όμως οι επιχειρήσεις, μέσω των υπευθύνων για την πρόληψη των κινδύνων που συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας, «θα μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ άλλων την πιθανή χρήση της μάσκας», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, με το 92,5% των άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.