Η Ισπανία θέλει να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο εβδομάδας στις 37,5 ώρες

Η Ισπανία θέλει να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο εβδομάδας στις 37,5 ώρες
epa08301436 A TV grab shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a telematic press conference on the coronaviurs situation at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, 17 March 2020. Spain faces its third day of the 'state of alert' declared by Spanish central government with the closure of borders amid the outbreak of coronavirus. EPA/EFE-TV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, έχοντας μειωθεί στο 11,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα Sumar της Γιολάντα Ντίαζ ανακοίνωσαν την Τρίτη το σχέδιο για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου εβδομάδας στη χώρα, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές τους θέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα θα μειωθεί στις 37,5 ώρες από 40 ώρες που είναι σήμερα.

Ο συνασπισμός απέχει ακόμη πολύ από τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο Σάντσεθ χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη πολλών άλλων κομμάτων, κυρίως δύο αποσχιστικών καταλανικών ομάδων. Έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για μια νέα θητεία, διαφορετικά θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, μετέδωσε το Bloomberg.

Είναι απίθανο μια πιθανή νέα κυβέρνηση Σάντσεθ να είναι σε θέση να εγκρίνει τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας, καθώς η ψήφιση νομοθεσίας θα απαιτήσει την υποστήριξη πολλών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με φιλοεπιχειρηματικούς δεσμούς, όπως το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα.

Το σχέδιο για τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας έρχεται καθώς το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, έχοντας μειωθεί στο 11,6% το δεύτερο τρίμηνο. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά περίπου 47% από τότε που ο Σάντσεθ σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com