Η ιστορία του Skyscanner – Αξίζει τελικά το deal με την κινεζική εταιρεία;

Η ιστορία του Skyscanner – Αξίζει τελικά το deal με την κινεζική εταιρεία;

Μια γρήγορη επισκόπηση της Skyscanner, της σκωτσέζικης εταιρείας ταξιδιωτικών αναζητήσεων που πωλείται έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Skyscanner, μια μηχανή ταξιδιωτικών αναζητήσεων, πρόκειται να πωληθεί για το εκπληκτικό ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Είναι ένα μεγάλο βήμα για τη σκωτσέζικη εταιρεία, η οποία πωλείται στην κινεζική εταιρεία Ctrip.com – σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εξαγορά ταξιδιωτικής εταιρείας στην ιστορία.

Ιδρύθηκε το 2003, από τον συνιδρυτή της Γκάρεθ Ουίλιαμς που είχε απογοητευθεί προσπαθώντας να εντοπίσει τις φθηνότερες πτήσεις και τα φθηνότερα ταξιδιωτικά πακέτα. Δημιούργησε ένα υπολογιστικό φύλλο μαζί με τους φίλους του Μπάρι Σμιθ και Μπόναμι Γκράιμς, που μετατράπηκε σε μια μηχανή αναζήτησης που συγκρίνει το κόστος των πτήσεων από διάφορες αεροπορικές εταιρείες.

Συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια λίρες από το σκωτσέζικο fund Capital Partners το 2007 – δίνοντας στην εταιρεία το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου σε αντάλλαγμα. Είχε ετήσια έσοδα λίγο λιγότερο από 1 εκατομμύριο λίρες το χρόνο.

Το 2012 άνοιξε το πρώτο της γραφείο στην Κίνα, στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασης της – τέσσερα χρόνια πριν την εξαγορά της τελικά από την κινεζική εταιρεία. Λειτουργεί στη χώρα χρησιμοποιώντας το όνομα Tianxun («σάρωση των ουρανών») και σήμερα έχει γραφεία στο Πεκίνο και τη Σένζεν.

Επεκτάθηκε στις ΗΠΑ το 2013, ανοίγοντας γραφείο στο Μαϊάμι. Εκείνη την εποχή, το BBC ανέφερε ότι είχε ετήσια έσοδα ύψους 33 εκατομμυρίων λιρών.

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Σίλικον Βάλεϋ Sequoia επένδυσε ένα άγνωστο ποσό, και αποτίμησε τη Skyscanner στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 2016, συγκέντρωσε 128 εκατομμύρια στερλίνες από επιχειρηματικά κεφάλαια από μια σειρά επενδυτών, σε μια αναφερόμενη χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – καθιστώντας την μια σπάνια βρετανική νεοσύστατη εταιρεία με αξία σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η εταιρεία εξέταζε είτε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2017 είτε να εξαγορασθεί, επιλέγοντας τελικά την πώληση στην Ctrip. Η Ctrip ιδρύθηκε το 1999 και είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία της Κίνας. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται δημοσίως και κέρδισαν πάνω από 9% στο άκουσμα της είδησης.

Σήμερα, η Skyscanner έχει 60 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα. Συνεχίζει να εδρεύει στο Εδιμβούργο, είναι διαθέσιμη σε 30 γλώσσες και έχει 10 γραφεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, του Μαϊάμι, της Σιγκαπούρης και της Σόφιας. Απασχολεί περισσότερους από 700 εργαζόμενους. Φέρεται να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων λιρών.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.