Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί παλεύουν να αντιμετωπίσουν το lockdown του κορωνοϊού

Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί παλεύουν να αντιμετωπίσουν το lockdown του κορωνοϊού
epa07851734 The red wine grape harvest is seen at Chateau Haut-Brion, in Pessac, near Bordeaux, southwestern France at the vineyard Chateau Haut Brion, France, 18 September 2019. The volumes of the grape harvests in Bordeaux are estimated between 5 and 5.3 million hectoliters by the Chamber of Agriculture. EPA/CAROLINE BLUMBERG ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μάρτιος συνήθως ήταν μια «γεμάτη» περίοδος για τους οινοπαραγωγούς, καθώς αυτοί προετοιμάζονταν για την περίοδο του φυτέματος την άνοιξη. Τι γίνεται όμως τώρα;

της Rachel King

Αυτή κανονικά θα ήταν η πιο δημιουργική φάση του χρόνου για τη Marta Poli – μια «στιγμή αριστείας» όπως την περιγράφει.

Ως διευθύντρια εξαγωγών της Mirabella, μιας εταιρείας παραγωγής αφρώδους οίνου που βρίσκεται βορειοανατολικά του Μιλάνου, η Poli είχε πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Φλεβάρη. Εκεί, είχε συνεχείς συναντήσεις με Αμερικανούς διανομείς, δημοσιογράφους και πελάτες, για να τους μυήσει στις πιο πρόσφατες προτάσεις του οινοποιείου της.

Όταν, όμως, επέστρεψε στο σπίτι της στις 6 Μαρτίου, η Ιταλία ήταν στα πρόθυρα γενικού lockdown. «Βρήκα μια εντελώς διαφορετική κατάσταση – μια διαφορετική Ιταλία» θυμάται. «Η ζωή μας άλλαζε οριστικά και αμετάκλητα».

Ο Μάρτιος συνήθως ήταν μια «γεμάτη» περίοδος για τους οινοπαραγωγούς, καθώς αυτοί προετοιμάζονταν για την περίοδο του φυτέματος την άνοιξη. Επίσης, ήταν η περίοδος όπου παρουσιάζονταν νέα vintage κρασιά, πολλά από τα οποία είχαν εμφιαλωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο. Και καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει τον Μάρτιο, τα οινοποιεία ξεκινούσαν να καλωσορίζουν τους επισκέπτες – τουρίστες και πελάτες.

Επιπλέον, ο Μάρτιος σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των πωλήσεων, που για την Poli μεταφραζόταν σε πολλά ταξίδια, δοκιμές, events και επισκέψεις σε εισαγωγείς και διανομείς, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως. Κανονικά, αυτή την εποχή αυτή καθώς και πολλοί συνάδελφοί της προετοιμάζονταν για μια σειρά μεγάλων εμπορικών εκθέσεων του κλάδου, όπως η ProWein στο Ντίσελντορφ και η Vinitaly στη Βερόνα. Προφανώς και αυτές οι εκθέσεις έχουν όλες ακυρωθεί.

«Βασικά, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο …τρέχαμε ασταμάτητα για να θέσουμε τις βάσεις της εμπορικής επιτυχίας μας για όλη τη χρονιά. Τώρα τρέχουμε για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό» λέει ο Andrea di Fabio, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ στην Cantina Tollo, ένα οινοποιείο κοντά στην Αδριατική Θάλασσα.

Η Annalisa Zorzettig, η οποία ηγείται του οικογενειακού οινοποιείου Zorzettig στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με Αυστρία και Σλοβενία, λέει πως είδε τα πρώτα σημάδια ότι το 2020 θα ήταν μια άκρως προβληματική χρονιά ήδη από τον Γενάρη. Τότε, σταμάτησαν οι παραδόσεις προϊόντων σε Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν, ενώ μειώθηκαν κατά πολύ σε Ταϊλάνδη, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, η τάση αυτή κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων είχε πλέον εξαπλωθεί παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Μέχρι τώρα, σημειώνει η ίδια, οι αγορές που φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κάπως λιγότερο από την παγκόσμια αβεβαιότητα είναι η Σκανδιναβία και η Ρωσία.

«Οι επισκέψεις στο οινοποιείο αλλά και στο ξενοδοχείο που διατηρούμε παράλληλα, το οποίο ήταν πάντα 100% γεμάτο τέτοια εποχή, έχουν σταματήσει εντελώς» καταλήγει η Zorzettig. «Αυτή ήταν η φάση της χρονιάς όπου κατέφθαναν οι τουρίστες και οι λάτρεις του κρασιού από την Αυστρία και τη Γερμανία.