Η Ιταλία αναστέλλει την αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ

Η Ιταλία αναστέλλει την αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ
Giorgia Meloni, Italy's prime minister, holds a news conference with Friedrich Merz, Germany's chancellor, in Rome, Italy, on January 23, 2026. Merz seeks to deepen Germany's relationship with Italy amid growing divisions with the French government over European trade policy and the challenge of dealing with US President Donald Trump. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto) (Photo by Massimo Valicchia / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, δήλωσε σήμερα, Τρίτη ότι αναστέλλει την αμυντική συμφωνία της χώρας με το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού και την έρευνα στον τομέα της τεχνολογίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ», δήλωσε η Μελόνι στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στη Βερόνα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Σε διεθνές επίπεδο, «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την επανέναρξη της προμήθειας βασικών ειδών, όπως καύσιμα και λιπάσματα», είπε η Μελόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bloomberg: Το Ιράν εξετάζει την προσωρινή παύση των μεταφορών μέσω του Στενού του Ορμούζ

Το Ιράν εξετάζει μια βραχυπρόθεσμη παύση των αποστολών μέσω του Στενού του Ορμούζ, ώστε να αποφύγει την πρόκληση ενός αμερικανικού αποκλεισμού και να μην τινάξει στον αέρα έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η πιθανή παύση αντικατοπτρίζει την επιθυμία αποφυγής άμεσης κλιμάκωσης σε μια ευαίσθητη διπλωματική συγκυρία, καθώς η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για μια ακόμη δια ζώσης συνάντηση, ανέφερε το ίδιο πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαβουλεύσεων.

Η ιρανική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν εξετάζουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την παράταση μιας εκεχειρίας, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε ναυτικό αποκλεισμό με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες πριν λήξει η εκεχειρία την επόμενη εβδομάδα.

Η προσωρινή αναστολή της ναυτιλιακής δραστηριότητας για μερικές ημέρες θεωρείται ένα πιθανό, ρεαλιστικό βήμα για την αποφυγή ενός επεισοδίου που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις εύθραυστες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ανέφεραν πρόσωπα που είναι εξοικειωμένα με το ζήτημα.

Η στρατηγική του Ιράν παραμένει ρευστή, είπαν οι ίδιες πηγές. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης θα μπορούσε να αλλάξει πορεία γρήγορα, για παράδειγμα προσπαθώντας να δείξει ότι ο αμερικανικός αποκλεισμός μπορεί να αμφισβητηθεί χωρίς συνέπειες -μια κίνηση που θα ενείχε τον κίνδυνο να υπονομεύσει τη διπλωματική διαδικασία.

Οι traders πετρελαίου παρακολουθούν εξαιρετικά στενά κάθε διέλευση μέσω του κρίσιμου Στενού του Ορμουζ, με την Τεχεράνη να μπλοκάρει σχεδόν όλες τις μη ιρανικές μεταφορές και τις ΗΠΑ πλέον να διεξάγουν τον δικό τους αποκλεισμό. Μέχρι τώρα, το Ιράν ήταν ουσιαστικά η μόνη χώρα που έστελνε πετρέλαιο μέσω της θαλάσσιας οδού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Μια παύση θα υπογράμμιζε την λεπτή ισορροπία στην οποία κινείται το Ιράν, καθώς προσπαθεί να δείξει αποφασιστικότητα χωρίς να προκαλέσει μια σύγκρουση που θα μπορούσε να κλείσει την πόρτα σε μια διπλωματική ευκαιρία.

Διάσκεψη «των μη εμπολέμων προθύμων» την Παρασκευή υπό τους Μακρόν και Στάρμερ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ θα συμπροεδρεύσουν την Παρασκευή από το Παρίσι της βιντεοδιάσκεψης «των μη εμπολέμων χωρών που είναι έτοιμες να συμβάλλουν σε μία πολυμερή και απολύτως αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η αποστολή αυτή, τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, είναι χωριστή από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει ως στόχο «την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», διευκρινίζει η Γαλλική Προεδρία.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής «προς ένα πολυεθνικό, συντονισμένο, ανεξάρτητο σχέδιο για την προστασία των διεθνών θαλάσσιων μετακινήσεων όταν θα τελειώσει ο πόλεμος».

Μέχρι στιγμής, το Παρίσι και το Λονδίνο δεν έχουν δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των συμμετεχόντων στην σύνοδο αυτή, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το Ιράν έχει ντε φάκτο μπλοκάρει εδώ και έναν μήνα την κυκλοφορία στο Στενό του Ορμούζ απαντώντας στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του. Μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής εκεχειρίας και αργότερα μετά την αποτυχία των αμερικανοϊρανικών διαπραγματεύσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, που βρίσκεται σε ισχύ από χθες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε διατυπώσει από τον Μάρτιο ιδέα για μία μελλοντική αποστολή συνοδείας για το άνοιγμα του Στενού, όταν θα έχουν σιγήσει τα όπλα.

«Δεκάδες χώρες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων κυρίως για να προσδιορισθεί ποιο είναι το πλαίσιο μιας τέτοιας αποστολής», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο Radio France internationale τονίζοντας ότι αντικείμενο είναι ο συντονισμός με τις παράκτιες χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: