Οι καταναλωτές δεν είδαν το success story

Οι καταναλωτές δεν είδαν το success story

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο στην αγορά μετά το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

 

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης φαίνεται πως για άλλη μια φορά δεν επιβεβαιώνεται, αφού μόλις έφυγαν οι τουρίστες κατέρρευσε και ο τζίρος στην αγορά.

Την παρτίδα δεν έσωσε ούτε η Black Friday, έτσι το Νοέμβριο, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μεγάλη κάμψη της τάξεως του 2,9%. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο μήνα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να αποδεικνύουν περίτρανα, ότι πέραν του τουρισμού, το εισόδημα των Ελλήνων, όχι μόνο δεν έχει ανακάμψει, αλλά σφυροκοπείται εκ νέου με τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα στοιχεία της στατιστικής αρχής δείχνουν πολύ μεγάλη κάμψη ακόμη και στα τρόφιμα, αφού οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 7,2%, ενώ μεγάλη ήταν η πτώση και στα καταστήματα τροφίμων-ποτών-καπνού κατά 4,5%.

Η πολυδιαφημιζόμενη εβδομάδα των προσφορών του Νοεμβρίου Black Friday έδωσε μία ώθηση στις πωλήσεις επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, οικιακού εξοπλισμού κατά 11,6%, ένδυσης, υπόδησης κατά 4,1% και πολυκαταστημάτων κατά 2,3%, ωστόσο, η γενική εικόνα οδηγεί σε αρνητικό πρόσημο κοντά στο 3% (2,9%).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στα στοιχεία του Δεκεμβρίου λόγω του κοινωνικού μερίσματος, ωστόσο αποδεικνύει περίτρανα τη ζοφερή πραγματικότητα. Το success story για το οποίο μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα των πολιτών. Αντίθετα, η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία πιστοποιεί πως όσο δεν υπάρχει σταθερός πυλώνας ανάπτυξης, το διαθέσιμο εισόδημα διαρκώς θα μειώνεται.