Η καταγγελία εναντίον της Meta του Zούκερμπεργκ που θα μπορούσε να σημαίνει την πώληση του Instagram και του WhatsApp

Η καταγγελία εναντίον της Meta του Zούκερμπεργκ που θα μπορούσε να σημαίνει την πώληση του Instagram και του WhatsApp
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Meta, η εταιρεία που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Facebook, ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να πουλήσει το Instagram και το WhatsApp, δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της, αναφέρει το fortune.com.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, υπό την ηγεσία της διορισμένης από τον πρόεδρο Μπάιντεν, Lina Khan, έλαβε το πράσινο φως από ομοσπονδιακό δικαστή να παραπέμψει τον τεχνολογικό γίγαντα στο δικαστήριο για διάφορες ενδεχόμενες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η επιτροπή στράφηκε για πρώτη φορά κατά της Meta, η οποία ήταν τότε γνωστή ως Facebook, πέρυσι, αλλά η καταγγελία απορρίφθηκε από το δικαστήριο λόγω έλλειψης λεπτομερειών.

Αυτή τη φορά, η τροποποιημένη καταγγελία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου είχε αρκετά στοιχεία για να «αποδείξει εύλογα» ότι η Meta είχε το μονοπώλιο στην κοινωνική δικτύωση, αποφάσισε την Τρίτη ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, James E. Boasberg.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δεν παρείχε δεδομένα για να αποδείξει ότι «δεν υπάρχει άλλο κοινωνικό δίκτυο ανάλογης κλίμακας στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Boasberg, αυτή τη φορά η ΟΕΕ χρησιμοποίησε αποτελεσματικά δεδομένα από την ComScore, μια εταιρεία μετρήσεων και ανάλυσης μέσων , για να αποδείξει ότι το καθημερινό μερίδιο ενεργών χρηστών της Meta είχε ξεπεράσει το 70% όλων των προσωπικών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης από το 2016.

«Εν ολίγοις, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει κάνει την προετοιμασία της αυτή τη φορά», έγραψε ο Boasberg. «Δεύτερη φορά και τυχερή;».

Η απόφαση σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή για τη Silicon Valley, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να εναντιώνονται στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Amazon, η Google και το Facebook (γνωστές συλλογικά ως Big Four) – όλες αρκετά μεγάλες για να κυριαρχήσουν στις αντίστοιχες αγορές τους και να «καταβροχθίσουν» ταχύτατα τους μικρότερους ανταγωνιστές. Η Khan έχει επισημάνει ότι πιστεύει πως η Amazon και η Google είναι πολύ ισχυρές και ότι θα μπορούσε να ασκήσει παρόμοιες αγωγές εναντίον τους εάν η αγωγή κατά της Meta είναι επιτυχής.

Ωστόσο, η Khan έχει μια μεγάλη μάχη μπροστά της και οι δικαστικές μάχες που θα ακολουθήσουν πιθανότατα θα διαρκέσουν για χρόνια. Τα δικαστικά συστήματα των ΗΠΑ παραδοσιακά αντιμετωπίζουν «στενά» τις μονοπωλιακές υποθέσεις: Από την εποχή της κυβέρνησης Ρήγκαν, οι δικαστικές περιπτώσεις στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας έχουν βασιστεί στη βάση μιας κατευθυντήριας αρχής: Συμμετέχει η εταιρεία σε επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές; Η χρήση αυτού του στενού ορισμού αποκλείει τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp, τα οποία είναι δωρεάν για τους χρήστες.