Η καθημερινότητα του Sam Bankman-Fried σε ένα «απάνθρωπο» κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης

Η καθημερινότητα του Sam Bankman-Fried σε ένα «απάνθρωπο» κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης
(FILES) In this file photo illustration taken on November 13, 2022, shows the logo of cryptocurrency FTX, reflected in an image of former chief executive Samuel Bankman-Fried, in Washington, DC - Collapsed cryptocurrency exchange FTX suffered a "complete failure of corporate controls" under founder Sam Bankman-Fried, the company's new chief executive said on November 17, 2022, calling the situation "unprecedented." The scathing condemnation came in a filing in US bankruptcy court from John J. Ray -- an executive with 40 years of experience in corporate restructurings including the infamous implosion of Enron in 2001. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ένας δικαστής επέλεξε γενναιόδωρους όρους για τον Bankman-Fried, αφήνοντάς τον ελεύθερο να ζήσει - με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την Παρασκευή, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι ο υπόδικος ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησης του, και διέταξε τη μεταφορά του από τον κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Πάλο Άλτο στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν (MDC), μια εγκατάσταση γνωστή για τις κακές συνθήκες και τους διάσημους κρατούμενους. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικαστής Lewis Kaplan σημείωσε ότι το MDC «δεν βρίσκεται σε κανενός τη λίστα με τα ιδρύματα πέντε αστέρων».

Ενώ οι εκπρόσωποι του Bankam-Fried παρέμειναν σιωπηλοί τις πρώτες μέρες του στο MDC, η πιο πρόσφατη εξέλιξη υπογραμμίζει όχι μόνο την ταχεία επιδείνωση των συνθηκών για τον ίδιο, αλλά και το τι θα πρέπει να συνηθίσει, ανάλογα με την κατάληξη της ομοσπονδιακής του δίκης που έχει προγραμματιστεί για νωρίς τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ένας δικαστής επέλεξε γενναιόδωρους όρους για τον Bankman-Fried, αφήνοντάς τον ελεύθερο να ζήσει – με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων – στο σπίτι τον γονιών του, που είναι καθηγητές και οι δύο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τους ζητήθηκε να βάλουν το σπίτι τους στο Πάλο Άλτο ως εγγύηση, με δύο ακόμα συνυπογράφοντες – τον επίτιμο κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ και έναν ανώτερο ερευνητή στο Στάνφορντ – που συμφωνούσαν σε δύο επιπλέον εγγυήσεις συνολικού ύψους 700.000 δολαρίων.

Παρά την επιείκεια, ο Bankman-Fried άρχισε να δοκιμάζει τα όρια των περιορισμών της εγγύησής του, κάνοντας χρήση ενός VPN για να κρύψει τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο με σκοπό να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο, καθώς και στέλνοντας μηνύματα σε έναν βασικό μάρτυρα στην επερχόμενη δίκη του. Οι εισαγγελείς άσκησαν επιτυχώς πιέσεις για να ενισχύσουν τους περιορισμούς και την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας ‘λευκής λίστας’ ιστοσελίδων στις οποίες μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην εκ νέου σύλληψή του ήρθε αφότου οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Bankman-Fried διέρρευσε τα ιδιωτικά ημερολόγια της πρώην φίλης του, πρώην στελέχους της Alameda, Caroline Ellison, σε δημοσιογράφο των New York Times.

Παρόλο που οι δικηγόροι του Bankam-Fried άσκησαν πιέσεις για να τον στείλουν σε μια πιο φιλόξενη εγκατάσταση, με πιο συνεπή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ο Kaplan αποφάσισε ότι θα έπρεπε να πάει προσωρινά στο MDC στο Μπρούκλιν, όσο το αίτημα βρισκόταν υπό επεξεργασία.

Το MDC βρίσκεται στη γειτονιά Σάνσετ Παρκ και φιλοξενεί κρατούμενους που περιμένουν ομοσπονδιακές δίκες στην πόλη της Νέας Υόρκης – μια διάκριση που προηγουμένως κρατούσε το Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν, όπου αυτοκτόνησε ο Jeffrey Epstein. Οι εγκαταστάσεις του Μανχάταν είναι κλειστές για βελτιώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Το MDC έχει τους δικούς του διάσημους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Juan Orlando Hernández, του πρώην προέδρου της Ονδούρας, ο οποίος περιμένει τη δίκη για κατηγορίες εμπορίας ναρκωτικών, και του Miles Guo, ενός Κινέζου επιχειρηματία που συνελήφθη για φερόμενη συνωμοσία σε απάτη με κρυπτονομίσματα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι δικηγόροι του Hernández είπαν ότι κρατείται σαν «αιχμάλωτος πολέμου».

Το MDC έχει δεχθεί κριτικές εδώ και καιρό από πολιτικούς και ακτιβιστές. Το 2019, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία διερεύνησε μια εβδομαδιαία διακοπή ρεύματος που άφησε περισσότερους από 1.600 κρατούμενους χωρίς θέρμανση και χωρίς τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους δικηγόρους τους. Μια έρευνα από την ομάδα παρακολούθησης American Oversight αποκάλυψε δημόσια αρχεία με αναφορές σε υπερβολική βία, καθυστερήσεις στην ιατρική περίθαλψη και ζητήματα υγιεινής. Οι διαδηλώσεις το 2021 από ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν επίσης τις ελλείψεις προσωπικού που συνέβαλαν στις επικίνδυνες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: