Η Kathy Hochul είναι η πρώτη γυναίκα-κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, μετά τη φυγή του Cuomo

Η Kathy Hochul είναι η πρώτη γυναίκα-κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, μετά τη φυγή του Cuomo
epa09080233 Lieutenant Gov. of New York Kathy Hochul attends in the Saint Patrick's Cathedral a private Mass for invited guests on St. Patricks Day in New York, New York, USA, 17 March 2021.The annual New York City Saint Patrick's Day Parade was again cancelled this year due to the COVID-19 pandemic restrictions. EPA/Peter Foley Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το πιθανό τέλος μιας πολιτικής δυναστείας που ξεκίνησε με τον πατέρα του Cuomo, Mario, ο οποίος διετέλεσε επίσης κυβερνήτης της Νέας Υόρκης για τρεις θητείες.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε την παραίτησή του το πρωί της Τρίτης μετά από καταγγελίες ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πάνω από δέκα γυναίκες και είχε αποκρύψει τους αριθμούς θανάτων σε οίκους ευγηρίας που σχετίζονται με τον COVID-19.

Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων εν μέσω πολλών εκκλήσεων για την παραίτησή του από ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος Joe Biden και επικείμενων διαδικασιών πρότασης μομφής στο πολιτειακό νομοθετικό σώμα.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το πιθανό τέλος μιας πολιτικής δυναστείας που ξεκίνησε με τον πατέρα του Cuomo, Mario, ο οποίος διετέλεσε επίσης κυβερνήτης της Νέας Υόρκης για τρεις θητείες. Και οι δύο Cuomo είχαν προεδρικές φιλοδοξίες, αλλά κανένας από τους δύο δεν τα κατάφερε.

Σηματοδοτεί επίσης την αρχή μιας νέας κληρονομιάς για τη Νέα Υόρκη, καθώς πριν τελειώσει ο Αύγουστος, η Kathy Hochul, 62 ετών, νυν αναπληρώτρια του Cuomo, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της πολιτείας στα 244 χρόνια της ιστορίας της. Η Hochul, η οποία κατάγεται από το Μπάφαλο, θα είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος από τα βόρεια της Νέας Υόρκης που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της τρίτης θητείας του Cuomo, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2022.

Σε αντίθεση με το αφεντικό της, η Hochul δεν είναι ένα οικείο όνομα (πολλοί χρειάστηκε να μάθουν πώς να το προφέρουν αυτή την εβδομάδα) και έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο του φλεγόμενου αστεριού του Cuomo από τότε που ανέλαβε το ρόλο της πριν από έξι χρόνια.

Παρόλα αυτά, είναι γνωστή για την τήρηση ενός εξαντλητικού προγράμματος που περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε διάφορες τελετές σε όλη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης (έχει επισκεφθεί και τις 62 κομητείες), την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων της βόρειας Νέας Υόρκης και τη βοήθεια στην εκλογή συμμάχων της σε τοπικά αξιώματα.

«Συμφωνώ με την απόφαση του κυβερνήτη Cuomo να παραιτηθεί. Είναι το σωστό και προς το συμφέρον των πολιτών της Νέας Υόρκης», ανέφερε η Hochul σε δήλωσή της την Τρίτη. «Ως κάποια που έχει υπηρετήσει σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και είναι η επόμενη στη σειρά διαδοχής, είμαι έτοιμη να ηγηθώ ως η 57η  Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης».

Με τη σειρά του, ο Cuomo επαίνεσε την Hochul και δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να αναλάβει δράση γύρω από τον COVID-19 και τη μετάλλαξη Δέλτα. «Η Kathy Hochul, η αναπληρώτρια κυβερνήτης μου, είναι έξυπνη και ικανή», δήλωσε. «Αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Έχουμε πολλά να κάνουμε. Ανησυχώ πολύ για τη μετάλλαξη Δέλτα και το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς».

Πηγή: fortune.com