Η Κίνα απάντησε στον Τραμπ για τη «χειραγώγηση του γουάν» και οι αγορές κρατούν ξανά την ανάσα τους

Η Κίνα απάντησε στον Τραμπ για τη «χειραγώγηση του γουάν» και οι αγορές κρατούν ξανά την ανάσα τους
epa07758368 An electronic board shows a graph with the evolution of Spanish market's main index Ibex 35 at Madrid's Stock Exchange in Madrid, Spain, 05 August 2019. The Ibex 35 dropped 1.35 percent at the close of the trade session affected by the trade tension between United States and China. EPA/Kiko Huesca Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων μετά τη δήλωση της αμερικανικής ηγεσίας ήταν το κύριο επιχείρημα του Πεκίνου.

Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό χώρας που «χειραγωγεί το νόμισμά της», όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες το Πεκίνο ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς την Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1

Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την Κίνα δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια για μια χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της», τα οποία έχει καθορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Ανακάμπτει το γουάν μετά από παρέμβαση του Πεκίνου

Το κινεζικό νόμισμα στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας ανέκαμψε σήμερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του καθώς το Πεκίνο φάνηκε να προχωρά σε μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω εξασθένησή του.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκδίδει χρεόγραφα με νόμισμα αναφοράς το γουάν στο Χονγκ Κονγκ, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι περιορίζει τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) επί του νομίσματος. Εκτός αυτού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας στα 6,9683 γουάν, συγκριτικά με τα 6,9871 που ανέμεναν οι αναλυτές, και χαμηλότερα από το επίπεδο των 7 γουάν το οποίο ξεπέρασε χθες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις δείχνουν πως οι κινεζικές αρχές ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμες να αφήσουν το γουάν να υποτιμηθεί πολύ περισσότερο.

Νωρίτερα, το γουάν στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,4% στα 7,0677 έναντι του δολαρίου αφού υποχώρησε χθες βράδυ στο επίπεδο των 7,14 γουάν, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας το 2010. Στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, η διαπραγμάτευσή του ξεκίνησε από τα 7,0699 γουάν ανά δολάριο από το επίπεδο των 7,0498 στο οποίο έκλεισε χθες.

Η μικρή ανάκαμψη του γουάν είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, εξέλιξη που οδήγησε πτωτικά το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο. Την ίδια ώρα, το ευρώ ήταν αμετάβλητο στο 1,1208 δολάριο αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα σε υψηλό 18 ημερών έναντι του δολαρίου.