Η Κίνα «απελαύνει» τους Bitcoin miners και αυτοί μετακομίζουν στο… Τέξας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κίνα επί μακρόν χρονικό διάστημα υπήρξε το «άντρο» των crypto-miners, ωστόσο πλέον το Πεκίνο δεν τους θέλει. Τον Μάιο, η κυβέρνηση εξήγγειλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις εξορύξεις τόσο του Bitcoin όσο και των άλλων κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταρρεύσουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός από τα υψηλά του Απριλίου, οπότε η τιμή του Bitcoin ήταν στα 64.000 δολάρια, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει απολέσει το 35% της αξίας τους.

Το κυνήγι που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Κίνας έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου έξοδο, με πολλούς από τους miners να κατευθύνονται προς το Τέξας των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η διαδικασία της εξόρυξης είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα και περιβαλλοντικά επιβλαβής διαδικασία – κάτι που αναμένεται να επηρεάσει την αμερικανική πολιτεία, η οποία, συν τοις άλλοις, πολύ συχνά αντιμετωπίζει ενεργειακά προβλήματα.

Η «εξορυκτική» κυριαρχία της Κίνας

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την παγκόσμια κατανομή της εξορυκτικής δύναμης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά οι προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν δείξει ότι από 65% έως 75% της εξόρυξης bitcoin στον κόσμο πραγματοποιούνταν στην Κίνα – κυρίως σε τέσσερις κινεζικές επαρχίες: Xinjiang, Inner Mongolia, Sichuan και Yunnan.

Η μείωση των miners ξεκίνησε στην εσωτερική Μογγολία. Αφού δεν πέτυχαν τους κλιματικούς στόχους του Πεκίνου, οι ηγέτες της επαρχίας αποφάσισαν να δώσουν στους bitcoin miners δύο μήνες για να αποχωρήσουν. Δεδομένης της πτώσης του hashrate, φαίνεται πιθανό ότι εγκαταστάσεις απενεργοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρουν οι αναλυτές.

Έτσι, πλέον, Οι κινέζοι miners ή miners που κατοικούσαν στην Κίνα αναζητούν την Κεντρική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, με κυριότερο προορισμό την Πολιτεία του Τέξας, καθώς παρέχει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε εκεί μια εταιρεία εξόρυξης … εάν έχετε 30 με 40 εκατομμύρια δολάρια…