Η Κίνα δεν είναι η μόνη οικονομία που αποσυνδέεται από τις ΗΠΑ

Η Κίνα δεν είναι η μόνη οικονομία που αποσυνδέεται από τις ΗΠΑ
ILLUSTRATION - 29 May 2021, North Rhine-Westphalia, Bad Oeynhausen: A mouse pointer lingers on button in the shape of a cookie. The European data protection organisation noyb is launching a wave of complaints against cookie banners on major websites. Noyb was founded by Max Schrems, who brought down the EU's two data protection agreements with the US ("Safe Habour" and "Privacy Shield") before the ECJ. Photo: Lino Mirgeler/dpa (Photo by Lino Mirgeler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν οδηγήσει στην αποσύνδεση των τεχνολογικών τομέων στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ βύθισε τις ΗΠΑ και την Κίνα σε έναν ακόμη ανεπίλυτο εμπορικό πόλεμο το 2018, οι πολιτικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι οι δύο υπερδυνάμεις εισέρχονται σε μια μεγάλη «αποσύνδεση» ή «απόζευξη», κατά την οποία οι κορυφαίες βιομηχανίες σε κάθε χώρα απομονώνονται όλο και περισσότερο από τις αντίστοιχες της άλλης.

Αλλά η διευθύνουσα σύμβουλος της Accenture, Julie Sweet, λέει ότι η τάση της αποσύνδεσης δεν περιορίζεται στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ ευρύτερη από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Βλέπετε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει και στην Ευρώπη, για παράδειγμα, εστιάζοντας στην κυριαρχία των δεδομένων», δήλωσε η Sweet την Τρίτη, μιλώντας εικονικά στη σύνοδο Fortune Global 500 στο Hangzhou. Η ίδια σημείωσε την πρόσφατη ακύρωση του πλαισίου Privacy Shield για τα δεδομένα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το Privacy Shield ρύθμιζε την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και τέθηκε σε εφαρμογή το 2016, αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ακύρωσε ένα προηγούμενο πρωτόκολλο επειδή ήταν ανεπαρκές για την αποτροπή της εξαγωγής και της κατάχρησης των ευρωπαϊκών δεδομένων των καταναλωτών που συλλέγονται από αμερικανικές εταιρείες.

Το ΔΕΕ ακύρωσε εκ νέου το Privacy Shield τον Ιούλιο του 2020, κρίνοντας για άλλη μια φορά ότι ο νόμος απέτυχε να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα των καταναλωτών από την κατάχρηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν οδηγήσει στην αποσύνδεση των τεχνολογικών τομέων στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας είτε από το να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ είτε από το να υποβάλλουν προσφορές για ομοσπονδιακά συμβόλαια, επικαλούμενος ανησυχίες «εθνικής ασφάλειας». Εντωμεταξύ, το Πεκίνο επέβαλε το 2017 ότι κάθε τεχνολογική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα πρέπει να αποθηκεύει όλα τα κινεζικά δεδομένα σε κινεζικούς διακομιστές, στο πλαίσιο της δικής του προσπάθειας για την ενίσχυση της «ιδιωτικότητας των δεδομένων».

Η Sweet λέει ότι η Accenture «συνεργάζεται με τους εταίρους του οικοσυστήματός μας για την ανάπτυξη προϊόντων» που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να λειτουργούν πιο απρόσκοπτα σε έναν κόσμο με κατακερματισμένους κανονισμούς ασφάλειας δεδομένων. Και βέβαια, η μεγάλη αποσύνδεση δεν απέκλεισε όλες τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας από το να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Τον Ιανουάριο, η Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς της Κίνας ενέκρινε την εξαγορά του ομίλου οπτικών τηλεπικοινωνιών Acacia από τη Cisco, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι η Cisco θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους Κινέζους πελάτες της Acacia «σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της λογικής και της μη διάκρισης».

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράδειγμα μιας αμερικανικής εταιρείας που μπορεί να βοηθήσει στην πλοήγηση στον πολύπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε, διότι δεν νομίζω ότι η αποσύνδεση είναι το σωστό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Chuck Robins στη σύνοδο Fortune Global 500, σε μια εικονική συνέντευξη την Τρίτη.

Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει ακόμη τα σημαντικά γεγονότα αποσύνδεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική LinkedIn ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την κινεζική έκδοση του ιστότοπού της, επικαλούμενη το «δύσκολο περιβάλλον» λειτουργίας στην Κίνα, όπου οι τοπικοί κανόνες για τη λογοκρισία και την προστασία των δεδομένων έχουν ήδη αναγκάσει άλλες δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πηγή: fortune.com