Ο θάνατος του «μοντέλου LinkedIn» αποσυνδέει πλήρως τα κινεζικά κοινωνικά μέσα από τον υπόλοιπο κόσμο

Ο θάνατος του «μοντέλου LinkedIn» αποσυνδέει πλήρως τα κινεζικά κοινωνικά μέσα από τον υπόλοιπο κόσμο
Photo: pixabay.com
Η απόφαση του LinkedIn να κλείσει την κινεζική ιστοσελίδα δικτύωσης τερματίζει το «μοντέλο LinkedIn».

του Grady MacGregor

Την Πέμπτη, η επαγγελματική πλατφόρμα δικτύωσης LinkedIn της Microsoft ανακοίνωσε ότι κλείνει την κινεζική έκδοση του ιστότοπού της, επικαλούμενη τους όλο και πιο αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας της Κίνας.

«Το LinkedIn αντιμετωπίζει ένα πολύ πιο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας και μεγαλύτερες απαιτήσεις συμμόρφωσης στην Κίνα», έγραψε στο ιστολόγιο της εταιρείας ο Mohak Shroff, ανώτερος αντιπρόεδρος του LinkedIn. «Με δεδομένο αυτό, έχουμε πάρει την απόφαση να τερματίσουμε την τρέχουσα τοπική έκδοση του LinkedIn στην Κίνα».

Ο Shroff είπε ότι ο ιστότοπος θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τους 54 εκατομμύρια Κινέζους χρήστες του LinkedIn.

Το LinkedIn δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Fortune.

Αλλά ο Shroff έγραψε ότι το LinkedIn θα κυκλοφορήσει σύντομα το InJobs, το οποίο θα καλύψει την κινεζική αγορά. Το InJobs θα λειτουργεί ως λίστα θέσεων εργασίας, συνδέοντας εταιρείες με πιθανές προσλήψεις, αλλά δεν θα έχει κοινωνική ροή ούτε θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο.

Η απόφαση του LinkedIn να κλείσει την κινεζική ιστοσελίδα δικτύωσης τερματίζει το «μοντέλο LinkedIn» – μια στρατηγική στην οποία το LinkedIn πρωτοστάτησε για πρόσβαση στην προσοδοφόρα κινεζική αγορά μέσω μια κοινοπραξίας με τοπικούς εταίρους που προσέφεραν μια λογοκριμένη έκδοση του παγκόσμιου προϊόντος σε χρήστες στην Κίνα.

Για χρόνια, ο ιστότοπος δικτύωσης διατηρούσε την αξιοζήλευτη θέση ως η μόνη σημαντική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που συνέδεε χρήστες στην Κίνα με χρήστες στο εξωτερικό. Το μοντέλο LinkedIn έγινε ένα μοντέλο για το πώς άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την τεράστια καταναλωτική βάση της Κίνας, εξευμενίζοντας τους λογοκριτές του Πεκίνου. Άλλες εταιρείες δοκίμασαν την αναπαραγωγή της στρατηγικής του LinkedIn, αλλά οι απαιτήσεις του Πεκίνου και η πολιτική αντίδραση ματαίωσαν τα σχέδια.

Και καθώς ο χρόνος περνούσε, το LinkedIn έχασε τη δυναμική του, κολλημένο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ενώ οι δύο υπερδυνάμεις συγκρούονταν για την εθνική ασφάλεια και την ελευθερία του λόγου. Τώρα, το LinkedIn αποχωρεί από την χώρα, σηματοδοτώντας ότι κάθε προοπτική σύνδεσης των χρηστών των κοινωνικών μέσων και στις δύο πλευρές του τείχους προστασίας της Κίνας είναι σχεδόν αδύνατη.

Πηγή: fortune.com