Η Κίνα καταργεί τις φορολογικές ελαφρύνσεις για ξένες εταιρείες

Η Κίνα καταργεί τις φορολογικές ελαφρύνσεις για ξένες εταιρείες

Η κινέζικη κυβέρνηση έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ακυρώσουν τις φορο-ελαφρύνσεις που έχουν υποσχεθεί σε ξένες εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές πόλεις προσφέρουν κίνητρα, όπως π.χ. χαμηλότερη τιμή γης και φορολογικές ελαφρύνσεις, για να ελκύσουν ξένες επενδύσεις. Μέχρι τώρα αυτό έχει δουλέψει καλά: το 2014, 120 δισεκατομμύρια εισήλθαν στην Κίνα, και πολυεθνικές γίγαντες όπως η Starbucks και η Intel έχουν επενδύσει εκεί.

Πλέον, το Πεκίνο έχει δώσει εντολή στους δήμους να καταργήσουν αυτά τα κίνητρα, σε μια προσπάθεια ελέγχου των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του αυξανόμενου χρέους της χώρας.

Ο Κένεθ Τζάρετ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη, δήλωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση «γνωρίζει ότι συσσωρεύεται μεγάλο χρέος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και ανησυχεί γι’ αυτό. Έτσι, θέλει να εξασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των εθνικών περιουσιακών στοιχείων».

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η κίνηση θα χτυπήσει καταρχήν τη μεταποίηση. Οι λιγότερο αναπτυγμένες πόλεις που καλούνται να εργάζονται σκληρότερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα είναι οι μεγάλες χαμένες της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ξένες εταιρείες, η κατάσταση στην Κίνα γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη σε σχέση με το επιχειρείν. Μια ετήσια έρευνα 500 περίπου εταιρειών κατέδειξε ότι 47% των επιχειρηματιών νοιώθουν λιγότερο ευπρόσδεκτοι στην Κίνα σε σχέση με το πώς ένιωθαν ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει διερευνήσει και τιμωρήσει με πρόστιμα διάφορες εταιρείες σε μια ποικιλία κλάδων, επειδή υποτίθεται ότι συμφωνούσαν μεταξύ τους στον καθορισμό τιμών, δεν λάμβαναν υπόψη τους τα παράπονα των καταναλωτών, και πολλά άλλα. Μεγάλες εταιρείες όπως η Qualcomm και η Microsoft έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών ελέγχων.

Επίσης, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η GlaxoSmithKline, έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία και διαφθορά. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένα διευθυντικό στέλεχος της GSK απελάθηκε από την Κίνα.

Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν ότι «η Κίνα πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι μια πρόκληση, και δεν είναι περιβάλλον κατάλληλο για ντροπαλούς και άτολμους», όπως λέει ο Τζάρετ. «Την ίδια στιγμή, παραμένει εξαιρετικά ελκυστική».

Πηγή: Fortune.com