Η Κίνα “κοντράρει” τη NASA με τη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βάσης στη Σελήνη

Η Κίνα “κοντράρει” τη NASA με τη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βάσης στη Σελήνη
Photo: pixabay.com
ΗΠΑ και Κίνα "ρίχνουν" δισεκατομμύρια δολάρια στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη της βάση στο φεγγάρι μέχρι το 2028, εν όψει της αποστολής αστροναυτών εκεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να κοντράρει τη NASA στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η σεληνιακή βάση πιθανότατα θα τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια, ανέφερε η Caixin. Η βασική της διαμόρφωση θα αποτελείται από ένα προσεδάφιο, χοάνη, τροχιακό και ρόβερ, τα οποία θα κατασκευαστούν όλα από τις αποστολές Chang’e 6, 7 και 8.

«Οι αστροναύτες μας πιθανότατα θα μπορούν να πάνε στο φεγγάρι μέσα σε 10 χρόνια», είπε ο Γου Γουεϊράν, επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες του σεληνιακού σταθμού υψηλής ισχύος, είπε.

Η Κίνα έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της για εξερεύνηση του διαστήματος τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας ανιχνευτές στο φεγγάρι, κατασκευάζοντας τον δικό της διαστημικό σταθμό και στρέφοντας το βλέμμα της στον Άρη. Τα σχέδια αυτά την έχουν βάλει σε άμεσο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, καθώς η NASA έχει ένα rover στον Κόκκινο Πλανήτη και επιδιώκει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία για πρώτη φορά από τότε που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Apollo, τη δεκαετία του 1970.

Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο για επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, αλλά και για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζωή στη σεληνιακή επιφάνεια ή ακόμα και για να στείλουν διαστημόπλοια στον Άρη.

Το 2019 η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα rover στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού και αργότερα έφερε πίσω τα πρώτα σεληνιακά δείγματα από εκεί. Η βάση προορίζεται να είναι το πρώτο φυλάκιο στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο μέρος για να βρει κανείς νερό. Η NASA θέλει επίσης να εξερευνήσει αυτό το μέρος της Σελήνης, όμως η Κίνα στοχεύει να επεκτείνει τη βάση της σε έναν διεθνή ερευνητικό σταθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ