Η Κίνα πάει το ψηφιακό γιουάν εκτός συνόρων – Ποιοι κολοσσοί θα επωφεληθούν από τα νέα stablecoins

Η Κίνα πάει το ψηφιακό γιουάν εκτός συνόρων – Ποιοι κολοσσοί θα επωφεληθούν από τα νέα stablecoins
Photo: pixabay.com
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της έναρξης του νέου καθεστώτος αδειοδότησης των stablecoins στο Χονγκ Κονγκ

Παρά την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, το Πεκίνο φαίνεται να εξετάζει με ενδιαφέρον τον ρόλο των stablecoins, δηλαδή των ψηφιακών νομισμάτων που συνδέονται με παραδοσιακά νομίσματα, ως εργαλείο για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του γιουάν. Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της έναρξης του νέου καθεστώτος αδειοδότησης των stablecoins στο Χονγκ Κονγκ, που τίθεται σε ισχύ την 1η Αυγούστου και αναμένεται να λειτουργήσει ως πεδίο δοκιμών για μία πιθανή μελλοντική κυκλοφορία ενός ψηφιακού γιουάν εκτός συνόρων.

Η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι. Από τη μία, η χρήση των stablecoins που βασίζονται στο δολάριο ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί μεταξύ των Κινέζων εξαγωγέων, οι οποίοι αναζητούν πιο γρήγορες και φθηνότερες μεθόδους διασυνοριακών πληρωμών. Από την άλλη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) εμφανίζεται πιο ανοιχτή από ποτέ σε ψηφιακά χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία δυνητικά μπορούν να προσφέρουν έλεγχο και σταθερότητα στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προς το παρόν, το 99% της παγκόσμιας αγοράς stablecoins κυριαρχείται από tokens συνδεδεμένα με το δολάριο, γεγονός που υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του αμερικανικού νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το γιουάν, αντίθετα, παραμένει περιορισμένο: αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% των συνολικών διασυνοριακών συναλλαγών, δεσμευόμενο από αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους και περιορισμένη κυκλοφορία εκτός Κίνας.

Εδώ όμως έρχεται η δυναμική των stablecoins. Ένα βιώσιμο stablecoin συνδεδεμένο με το γιουάν —και ιδανικά εκδιδόμενο από ρυθμιζόμενες οντότητες στο Χονγκ Κονγκ— θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ενώ το ίδιο το νόμισμα θα παραμένει ουσιαστικά «κλειδωμένο» εντός της Κίνας, το stablecoin θα επιτρέπει σε αντισυμβαλλόμενους παγκοσμίως να συναλλάσσονται σε ψηφιακή μορφή του γιουάν, χωρίς να παραβιάζονται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι του Πεκίνου.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι: JD.com και Ant Group

Σε αυτό το φόντο, δύο μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι εμφανίζονται ως οι πιθανότεροι ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη: η JD.com και η Ant Group.

Για την JD.com, που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και στη διαχείριση σύνθετων logistics, τα stablecoins θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμο εργαλείο για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των εμπορικών συναλλαγών. Η χρήση ψηφιακού γιουάν θα μείωνε κόστος και χρόνο για τους εμπόρους και τους συνεργάτες της, διευκολύνοντας τις διασυνοριακές πληρωμές — ειδικά για προμηθευτές και πωλητές που δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα και στις χαμηλότερες προμήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Ant Group, οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Μόνο από τις αποδόσεις στα αποθεματικά των stablecoins, με μια μέση απόδοση της τάξης του 2% — παρόμοια με εκείνη των βραχυπρόθεσμων κινεζικών κρατικών ομολόγων — η εταιρεία θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντική ώθηση στα έσοδά της, προτού καν συνυπολογίσει τα έσοδα από προμήθειες και υποδομές πληρωμών. Στην πράξη, θα αποκτούσε πρόσβαση σε επαναλαμβανόμενα έσοδα από δραστηριότητες που παραδοσιακά ελέγχονται από τις τράπεζες και τα παγκόσμια δίκτυα καρτών.

Η επιτυχία, βεβαίως, δεν είναι δεδομένη. Οι νέες αυτές πηγές εσόδων είναι εκτεθειμένες τόσο σε μεταβολές επιτοκίων όσο και σε πιθανές αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ εξαρτώνται από την πραγματική αποδοχή που θα έχουν τα stablecoins στην αγορά. Ωστόσο, για εταιρείες όπως η JD.com και η Ant Group, η μετάβαση αυτή συνιστά μια σπάνια ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτησή τους από την καταναλωτική ζήτηση και να εξασφαλίσουν πιο σταθερά, προβλέψιμα έσοδα — συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης του γιουάν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και επιθυμίας του Πεκίνου να περιορίσει την εξάρτησή του από το δολάριο, το πείραμα του Χονγκ Κονγκ με τα stablecoins ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για το κινεζικό νόμισμα — και για τις κινεζικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να «καβαλήσουν» το κύμα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών τεχνολογιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: