Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη γρηγορότερα από όσο νομίζαμε

AFP

Τα νέα για το ΑΕΠ της ασιατικής χώρας δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα αφήσουν πίσω τους τον αμερικανικό γίγαντα.

Η ξεκάθαρη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από την πανδημία οδήγησε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το πότε η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί το 2026.

Τη Δευτέρα, η Κίνα ανέφερε ετήσια ανάπτυξη 6,5% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και ανάπτυξη 2,3% για όλο το 2020, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και καθιστώντας την Κίνα τη μόνη σημαντική οικονομία που σημείωσε θετική ανάπτυξη το 2020.

Η Nomura Holdings είχε εκτιμήσει ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, αλλά οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας το 2020 οδήγησαν την εταιρεία να μεταθέσει αυτό το σημείο στο 2028 ή έως το 2026 εάν συνεχιστεί η ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος.

Η πανδημία «αποτέλεσε πολύ μεγαλύτερο πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ απ’ ότι για την οικονομία της Κίνας», ανέφερε η έκθεση της Nomura. «Ο χρόνος θα δείξει, αλλά κατά την άποψή μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2026 να είναι το ορόσημο όπου η Κίνα θα αναδυθεί ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου».

Η ανάλυση της Nomura, όπως και οι προβλέψεις άλλων αναλυτών, μετράει το πότε  η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς.

Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για να μετρήσουν το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας και υπάρχουν δύο τρόποι σύγκρισης των στοιχείων του ΑΕΠ: χρησιμοποιώντας την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ), η οποία συγκρίνει τις τιμές των αγαθών σε κάθε χώρα (ο δείκτης Big Mac, για παράδειγμα) ή χρησιμοποιώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς για τη μετατροπή του ονομαστικού ΑΕΠ μιας χώρας από το δικό της νόμισμα σε ένα κοινό νόμισμα, στις περισσότερες περιπτώσεις το δολάριο ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΙΑΔ, το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με την Nomura, αλλά η χρήση των συναλλαγματικών ισοτιμιών της αγοράς αντί του ΙΑΔ για τη σύγκριση των οικονομιών είναι «λογική επιλογή όταν εμπλέκονται χρηματοοικονομικές ροές».

Το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεώρησε επίσης την εκτίμησή του για το πότε η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Μια έκθεση στα τέλη Δεκεμβρίου του CEBR ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2028 – πέντε χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας – και ανέφερε ότι η πανδημία προκάλεσε αυτή την αναθεώρηση.