Η Κίνα θέλει να αναδειχθεί σε κορυφαία διαστημική δύναμη μέχρι το 2045

Η Κίνα θέλει να αναδειχθεί σε κορυφαία διαστημική δύναμη μέχρι το 2045
A Long March 7 rocket, carrying China's Tianzhou-2 cargo craft, lifts off from the Wenchang Space Launch Center in southern China's Hainan province on May 29, 2021. (Photo by - / AFP) / China OUT Photo: AFP
Και κινείται ταχύτατα προς αυτόν τον στόχο.

Ο κόσμος είχε κολλήσει στις τηλεοπτικές οθόνες πριν από μερικές μέρες όταν το κουφάρι ενός πυραύλου, ο οποίος μετέφερε την κεντρική μονάδα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Tiangong σε τροχιά, άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα προς τη Γη. Συνήθως, οι μονάδες πυραύλων αποσπώνται αμέσως μετά την εκτόξευση και πέφτουν στον ωκεανό, ενώ η μονάδα της Κίνας αποσπάστηκε σε τροχιά και κινήθηκε απροσδιόριστα στον ουρανό.

Η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα έγινε δεκτή με επιπλήξεις από αξιωματούχους στις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα δεν μπορεί να τηρήσει τα πρότυπα υπευθυνότητας όσον αφορά τα διαστημικά της συντρίμμια», δήλωσε ο Bill Nelson, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Πέρυσι, ένας κινεζικός πύραυλος πραγματοποίησε μια παρόμοια ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη και φέρεται να …έβρεξε συντρίμμια σε ένα αφρικανικό χωριό. Αυτή τη φορά, μετά από μέρες αγωνιώδους παρακολούθησης, ο πύραυλος συνετρίβη τελικά στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Κίνα έχει προγραμματίσει άλλες 11 εκτοξεύσεις πυραύλων για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η χώρα σπεύδει να ολοκληρώσει τον δικό της διαστημικό σταθμό σε τροχιά.

Ενώ οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από έναν εκτός ελέγχου πύραυλο είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, οι παρατηρητές βλέπουν την προφανή περιφρόνηση του Πεκίνου για τα «πρότυπα υπευθυνότητας» ως ένδειξη μιας μεγαλύτερης απειλής για την ασφάλεια – απειλή που ελλοχεύει πίσω από την εντεινόμενη υπεροχή της Κίνας στο διάστημα: ότι, δηλαδή, η Κίνα θα μπορούσε να μετατρέψει τα επιστημονικά της επιτεύγματα σε στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Μέσα σε τρεις σύντομες δεκαετίες από την ίδρυση της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA), η Κίνα κατάφερε να γίνει μία από τις κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις στον κόσμο.

Πέρυσι, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα σκάφος στη μυθική σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε η δεύτερη χώρα που κατάφερε να στείλει ένα όχημα στην επιφάνεια του Άρη.

«Υπάρχει κάποιο κύρος που τροφοδοτεί τέτοιου είδους αποστολές», λέει ο Rajeswari Rajagopalan, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικής & Τεχνολογίας Ασφάλειας (CSST) στη δεξαμενή σκέψης Observer Research Foundation στο Νέο Δελχί, παρομοιάζοντας τη γεωπολιτική δυναμική των ενεργειών εξερεύνησης της Κίνας με την αμερικανοσοβιετική διαστημική κούρσα της δεκαετίας του 1960.

Σίγουρα, οι ΗΠΑ βλέπουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο διάστημα ως πρόκληση για τα δικά τους συμφέροντα. Την περασμένη εβδομάδα, η υποψήφια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση της αναπληρώτριας διοικήτριας της NASA, Pamela Melroy, δήλωσε στους γερουσιαστές κατά την ακρόασή της για την επικύρωση του διορισμού της ότι «η Κίνα έχει καταστήσει τους στόχους της πολύ σαφείς – να αφαιρέσει τη διαστημική υπεροχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια από την προσεδάφιση ενός οχήματος στον Άρη από την Κίνα, λέει ο Rajagopalan, η τεχνολογία ‘spinoff’ που δημιουργείται για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι σημαντική. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν ότι η διαστημική τεχνολογία είναι εγγενώς «διπλής χρήσης», πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αναπτυχθεί τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Η Κίνα θα αναπτύξει αρκετά εξελιγμένες και προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας στο πλαίσιο των διαστημικών αποστολών της και οι αναλυτές ασφαλείας θα παρακολουθούν για να δουν πώς η Κίνα θα χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες στο μέλλον», λέει ο Rajagopalan.

Πηγή: fortune.com