Η κοινή ανακοίνωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Η κοινή ανακοίνωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3 Α) , ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (2 Α) ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Α) , ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγέλλης Μεϊμαράκης (3Δ) , ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (2Δ) και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Δ) κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, 06 Ιουλίου 2015. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφίσματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας», ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών, πλην του Δημήτρη Κουτσουμπά που επιφυλάσσεται  της συνολικής διαφωνίας και του Νίκου Μιχαλολιάκου που δεν συμμετείχε, μετά την επτάωρη σύσκεψή τους υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη: Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει αντιστοίχως στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος η επίτευξη λύσης που θα διασφαλίσει: 

Πρώτον, την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Δεύτερον, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και την προώθηση της ανάπτυξης με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιτπτώσεις.

Τρίτον, ισχυρό εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα πρωτίστως για την καταπολέμιση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Τέταρτον, δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής για τα πρώτα συμπεράσαμτα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορέια των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση όπως εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας:

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Διαβάστε ακόμη: Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: Υπογράφτηκε κοινό ανακοινωθέν

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού». «Την εντολή, δηλαδή», όπως σημείωσε,«για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών».