Η κυβέρνηση αυξάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα

Η κυβέρνηση αυξάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 ανεβαίνει στο 0,75% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα αύξησε τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα στην επικαιροποιημένη πρόταση που έστειλε στους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Μια από τις ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, επικεντρώνεται στους δημοσιονομικούς στόχους και περιγράφει μέτρα για την άντληση εσόδων. Προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 1,75% το 2016 και 2,5% το 2017, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότεροι από τα πρωτογενή πλεονάσματα που περιελάμβαναν οι πιστωτές της Αθήνας στην πρότασή τους, αλλά υψηλότεροι από τις αρχικές προτάσεις της Αθήνας, σε μια προφανή προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πρόταση προβλέπει επίσης υψηλότερα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απ’ ό,τι είχε αρχικά προτείνει η Ελλάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, υπολογίζοντας έσοδα από το φόρο της τάξεως του 1,36 δισ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας μέχρι στιγμής ζητούν αλλαγές στο ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή περίπου το 1% του ΑΕΠ, επισημαίνει το δημοσίευμα.