Η κυβέρνηση Μπάιντεν βάζει στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα… για μια ακόμη φορά

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βάζει στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα… για μια ακόμη φορά
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να διπλασιάσουν το δυναμικό τους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και να ανακαλύψουν πού υπάρχουν κενά στον νομοθετικό έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας δε πόσο μεγάλο κίνδυνο εμπεριέχουν τα cryptos για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας δράσης η οποία θα σχεδιάσει ένα κρατικά ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα, παρότι ο Λευκός Οίκος δεν δέχτηκε ποτέ την ιδέα της στήριξης ενός ψηφιακού δολαρίου.

Η συλλογική αυτή δράση των αμερικανικών αρχών ανακοινώθηκε παράλληλα με μια σειρά από έρευνες οι οποίες ακολούθησαν το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν περί «Διασφάλισης της Υπεύθυνης Ανάπτυξης των Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, είπε σε δημοσιογράφους ότι η καινοτομία αποτελεί μια από τις κύριες πρακτικές της ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, «όμως όπως έχουμε διδαχθεί με άσχημο τρόπο από την ιστορία, καινοτομία χωρίς τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σημαντικές δυσλειτουργίες και να κάνει κακό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και σε ιδιώτες».

Οι αναφορές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών καλούν αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς να εκδώσουν επειγόντως μια σειρά κανονισμών και οδηγιών αναφορικά με το ρίσκο που εμπεριέχει το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβάνοντας και το ενδεχόμενο της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος ή απάτης.

Ο Μπάιντεν σκέφτεται ακόμη και να χρησιμοποιήσει το Κογκρέσο, ούτως ώστε να προχωρήσει στον έλεγχο των οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των ανταλλακτήριων κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται εισηγήσεις από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να θεσπίσει συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το περασμένο έτος η συνολική αξία των ψηφιακών νομισμάτων ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια, όμως τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες της ραγδαίας πτώσης της αξίας τους.