Η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία S-400

Η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία S-400
Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Ουάσιγκτον σε περίπτωση που το Ιράκ προβεί σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει από την Ρωσία πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Μόσχα Χαϊντάρ Μανσούρ Χαντί κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα της 8ης διϋπουργικής ρώσο-ιρακινής επιτροπής που συνεδρίασε στην Βαγδάτη στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

«Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση. Επιθυμεί να αγοράσει S-400» δήλωσε ο ιρακινός πρεσβευτής.

Το Νοέμβριο του 2018 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχε μεταδώσει ότι η Αλγερία, το Βιετνάμ, το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία έχουν διεξάγει συνομιλίες με θέμα την αγορά των S-400.

Τον Φεβρουάριο η εκπρόσωπος τύπου Χέδερ Νάουερτ με δηλώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της Ουάσιγκτον σε περίπτωση που το Ιράκ και άλλες γειτονικές χώρες προβούν σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.